Vissza a főoldalra
2019. aug. 25. vasárnap Lajos, Patrícia
 


    Sebészet
    Online
    Hypermed
    Enciklopédia
    Hold
    Joginfo
    Ismerettár
    Springer oldalak
    Pályázatok
    Olvasósarok
    Moktáv
    Kigyó
    Freemail
    Freeweb
    Adattár

Hypermed >> Klinikai szakteruletek >> Sebészet >> Sebészet
Sebészet

A steril légylárvákkal végzett sebkezelés hazai tapasztalatai
BEVEZETÉS
A baktériumok fokozódó antibiotikum-rezisztenciája és a krónikus sebekkel küszködő betegek nagy száma az érdeklődést ismét az alternatív terápiák felé irányította.

BETEGEK, MÓDSZER, EREDMÉNYEK
A szerzők négy beteg esete kapcsán ismertetik a Lucilia sericata lárvákkal végzett sebkezelések első magyarországi tapasztalatait. A betegeknél nehezen gyógyuló, nekrotikus, lepedékes seb állott fenn. Bakteriológiai vizsgálat után sterilen tenyésztett légylárvákat telepítettek a sebekre speciális kötés alkalmazásával. A kezelés végeztével két betegnél spontán másodlagos sebgyógyulás következett be, két beteg esetében pedig halasztott fedés után értek el eredményt. A bakteriológiai kontrollvizsgálat három betegnél negatív eredményt adott. Mellékhatás miatt nem kellett a kezelést megszakítani.

KÖVETKEZTETÉS
A laboratóriumban tenyésztett és sterilen keltetett első stádiumú lárvák alkalmasnak bizonyultak a nekrotikus, nehezen gyógyuló sebek feltisztítására. A módszer hatékony alternatíva lehet a bűzös, felülfertőzött sebek, fekélyek kezelésében.
Melléklet
Nyomtatható forma