Vissza a főoldalra
2018. okt. 17. szerda Hedvig
 


    Életed az ételed
    Egészségpolitika
    Mentálhigiéné
    Orvostudomány
    Természetgyógyászat
    Család, életmód
    Praxisprivatizáció
    Kórházprivatizáció
    Környezetvédelem
    Egészséges élet
    Biztosítás
    Társadalom
    Társadalompolitika
    Alapellátás
    Szakellátás
    Fekvőbeteg ellátás
    Rehabilitáció prevenció
    Betegség gyógyítás
    Civilszervezetek
    Népegészségügyi programiroda hírei
    Online
    Hypermed
    Enciklopédia
    Hold
    Joginfo
    Ismerettár
    Springer oldalak
    Pályázatok
    Olvasósarok
    Moktáv
    Kigyó
    Freemail
    Freeweb
    Adattár

Vitalitas Online
Természetgyógyászat

Epebetegségek népi gyógymódjai
Fekete retek leve: Reszeljen le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomja ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverje össze! Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyon mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdje elölről az egész kúrát. Közismert, hogy a fekete retek leve megelőzi az epehomok- és epekőképződését. Ezen kívül is sokféle gyógyító hatását ismerjük, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatásáról is tudunk. Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes hozzászokni a hatásához.



Savanyúkáposzta-lé: Igyon meg naponta 1 pohár savanyúkáposzta-levet 15 perccel a főétkezés előtt! A kúra 2 hónapig tart. A tejsavas erjedésű káposzta és a leve (élő, fermentált anyag) nagy mennyiségű vitamint, szerves savakat és más bioaktív anyagokat tartalmaz. Cukorbetegség- és daganatellenes hatású, kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszer működését. A népi gyógyászattal foglalkozó kézikönyvben általában mindennapi fogyasztását javasolják. Már a kis mennyiség is hatásos lehet! A máj betegsége, erősítése esetén savanyúkáposzta-lé és paradicsomlé 1: 1 arányú fogyasztását tartják a leghatékonyabbnak.



Torma tejes kivonata: 1 pohárnyi tejhez adjon 4 csapott evőkanálnyi reszelt tormát, és kis lángon forralja fel! A forrás pillanatában vegye le a tűzről, és 5 percnyi állás után gézrétegen szűrje át, majd nyomkodja ki! Pici kortyokban iszogassa! A kúra javasolt időtartama 1 hónap.



Erdei berkenye: Ha a kő a májban vagy az epevezetékben keletkezett, 6 hétig rendszeresen friss erdei berkenyét kell fogyasztania! Lehet kenyérrel enni, teába tenni, és mézzel ízesíteni. Naponta 1-2 pohárral igyon a berkenyeléből!



Ürömfű vizes kivonata: Kiskanálnyi füvet 1 pohárnyi forralt vízzel öntsünk le, majd 20 percig hagyjuk állni! Egy evőkanálnyit vegyünk be a főétkezések előtt fél órával! Áldott állapotban és vérszegényeknek nem javasoljuk.



Olívaolaj: Evés előtt 1 órával 1/2 kiskanálnyi olajat nyeljen le! Az adagot aztán emelje kétnaponta 1/2 kiskanálnyival, egészen 5 kiskanálnyi mennyiségig! A kúra évente egyszer megismételhető. Epekőmegelőző és epeelválasztást javító hatása van, ha reggelente éhgyomorra 1 evőkanálnyi olíva- vagy más növényi olajat veszünk be, majd azonnal utána 1 evőkanálnyi frissen kipréselt citromlevet iszunk. Ezzel a módszerrel aktiváljuk az epeműködést, és megakadályozzuk a kőképződést az epehólyagban. A növényi olajoknak ezenkívül kiváló hashajtó hatása van.



Csipkerózsagyökér főzete: Máj- és epebajoknál bevált a csipkerózsa gyökerének főzete. 2 evőkanálnyi apróra vágott gyökérre öntsön 1 pohár vizet, 1/4 órán át lassan forralja, majd kihűlésig hagyja állni, és szűrje le! Két héten keresztül naponta 3 alkalommal 1 pohárral fogyasszon a főzetből!



Kerti porcsin forrázata: Epehólyag-gyulladás esetén jótékony hatású gyógytea. 1 púpozott evőkanálnyi porcsinfüvet 1 pohár első forrásban levő vízzel öntsük le, majd letakarva két órán keresztül állni hagyjuk, utána leszűrjük. Naponta 3 alkalommal két evőkanálnyit fogyasszunk belőle! A porcsint virágzáskor a Hold I. vagy III. fázisában ajánlatos gyűjteni, és árnyékos helyen kell szárítani! A szárított növény 1 évig megőrzi hatóanyagait.



Céklalé: A nyers céklalé rendszeres fogyasztása nemcsak a kőképződést előzi meg, hanem a daganatos betegségeket is.



Nagyanyánk receptje



Sárgaság esetén 4 rész étkezési szódabikarbónához 1 rész konyhasót és 1 rész glaubersót kevertek. Az utóbbi javítja az epekiválasztást. Ebből a keverékből csapott kiskanálnyit feloldottak félpohárnyi meleg vízben, és reggel éhgyomorra megitták, a második porciót pedig ebéd előtt fogyasztották el. Sárgaság esetén, bőrviszketésnél mentolos vagy étkezési szódás meleg fürdőt alkalmaztak.



Forrás: Elixír Magazin 2000.november





Nyomtatható forma