Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Latanoprost (Xalatan): új lehetőség az elsődleges nyitott zugú és normotenzív glaucoma kezelésében
dr. Bitó Z. László, dr. Rácz Péter
Szemészet 1997;134:11-14.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Holló Gábor
A latanoprost (Xalatan) 0,005%-os szemcsepp hatékonyan csökkenti az intraocularis nyomást mind az elsődleges nyitott zugú, mind a normotenzív glaucomás betegek esetében. Hatását a csarnokvíz uveoscleralis úton történő elfolyásának fokozásával fejti ki. Naponta egyszeri cseppentés elegendő ahhoz, hogy az intraocularis nyomás nappal és éjjel egyaránt jelentősen csökkenjen. Ez azért lényeges, mert feltételezhető, hogy a glaucoma okozta látóidegfő-károsodások nagy része éppen az éjszakai alvás idején keletkezik, amikor a szemben uralkodó perfúziós nyomás az általános hypotensio miatt lecsökken. A hosszú távú kezelés során egyes betegek irisében barnás sötétedést figyeltek meg, amely leginkább azokban az irisekben mutatkozott, amelyek perifériásan eredetileg zöldes vagy zöldeskék színűek voltak. Morfometriás tanulmányok és a latanoprosttal kezelt emberi szemekből iridectomiaval nyert irisszövet hisztopatológiai vizsgálata nem igazolta, hogy a latanoprostkezelés növelné a melanocyták számát az iris szövetében, vagy fokozná a sejtproliferációt.

KOMMENTÁR
A közleményben a Latanoprost hatásmechanizmusát és mellékhatásait ismertetik.

Irodalmi hivatkozások száma: 19

Ábrák száma: 2

Táblázatok száma: 0

Kulcsszavak: glaucoma , iris , latanoprost

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Gyakorlati tapasztalataink Xalatan® (latanoprost) szemcseppel
A Xalatan gyakorlati értékének felmérése a magyar glaucomás népességet reprezentáló vegyes glaucomás betegcsoporton. A latanoprost csepp tartósan kielégítő szemnyomás csökkenést biztosított.

A naponta egyszer vagy négyszer cseppentett latanoprost hatása a szemnyomásra
Egészségesek esetében a naponta négyszer alkalmazott latanoprost a naponta egyszer használthoz hasonló szemnyomáscsökkenést eredményezett. Négyszeri cseppentés esetén gyakrabban fordultak elő panaszok (átmeneti fotofóbia, sejtek, Tyndall-jelenség).

Kimosási időtartam 0,2%-os brimonidin és 0,005%-os latanoprost alkalmazása után
A kezelés abbahagyása után a bimonidin hatása öt, a latanoprost hatása nyolc hétig is fennállhat. A hatástartam nagy egyéni variációkat mutat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.