Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Infektológia
A bőr, az ízületek és a csontok infekciói- A központi idegrendszer infekciói- Állatról emberre terjedő fertőző betegségek- Antimikróbás kezelés- Enterocolitis acuta infectiosa- Gyermekinfektológia- Hepatitisek- Húgyúti infekciók- Infekciók csökkent védekezőképességű betegekben- Infektológia- Intraabdominalis infekciók- Légúti infekciók- Szisztémás bakteriális betegségek

Az akutan kialakult funkcionális dyspepsia klinikai és patofiziológiai jellegzetességei
Gastroenterology 2002;122(7):1738-47.
Akut emésztőrendszeri fertőzéseket követően gyakran alakul ki funkcionális hasi kórkép. A szerzők vizsgálatukban azt kívánták tisztázni, hogy ezen posztinfekciózus dyspepsiás betegeknél kimutatható-e olyan specifikus patofiziológiai mechanizmus, mely később célzott kezelés célpontjaként szolgálhat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az akut hasi sürgősségi esetek új etiológiája cirrhoticus betegeknél: jejunitishez társuló szekunder pneumococcalis peritonitis
Hepatogastroenterology 2000;47(36):1633-5.
A szerzők az irodalomban elsőként számolnak be akut jejunitishez társult szekunder Pneumococcus-peritonitisről.
Esetismertetés
Szemlézés
Gasztrointesztinális fertőzések korszerű szemlélete
Háziorvos Továbbképző Szemle 2001;(6):221-3.
A heveny légúti megbetegedések után a második leggyakoribb fertőző betegség az infektív gastroenteritis. A szerző összefoglalásában átfogó képet nyújt ezen elterjedt kórkép legfontosabb tudnivalóiról.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A vulvovaginalis candidiasis 3 napos kezelése napi 2 (200 mg) clotrimazol (Canesten) hüvelytablettával
NOVITATES 1999;1(2):19-22.
A vulvovaginalis candidiasisban a clotrimazol kezelés eredménytelenségének és recidivájának oka, hogy a betegek 6 nap helyett rövidebb ideig, a panaszok megszűntéig alkalmazzák. A közlemény összehasonlítja a rövidebb ideig tartó, nagyobb dózisú és a hosszabb ideig tartó alacsonyabb dózisú kezelést.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
A klinikai epidemiológia alapja
A klinikai epidemiológia alapja Medicina 2001.
A Klinikai epidemiológia alapjai című mű régóta várt, hiánypótló mű a magyar nyelvű orvosi szakirodalomban. Fő erényei a legmodernebb szakmai ajánlások, irányelvek bemutatása, a témával kapcsolatos diszciplinák ismertetése.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hol van a probiotikumok helye a fertőzéses és gyulladásos eredetű bélbetegségek kezelésében?
Gut 2002;50(Suppl 3):54-9.
A szerzők részletes áttekintést adnak a bélflóráról rendelkezésünkre álló aktuális ismeretekről. A dolgozat második felében képet kaphatunk a probiotikumok néhány, az emésztőszervi betegségek kezelése kapcsán tapasztalt hatásáról.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Spontán biliaris peritonitis acalculosus cholecystitisben: tény vagy téves diagnózis?
Hepatogastroenterology 2001;48(40):1001-4.
A szerzők egy 42 éves nő esetét ismertetik, akinél minden előzetes alarmírozó tünet és betegség nélkül - acalculosus cholecystitishez társuló - spontán biliaris peritonitis alakult ki.
Esetismertetés
Szemlézés
Felnőttkori rotavírus-asszociált hasmenés és a téli szezonalitás
Lancet 2001;357(9272):1950.
A szerzők az A csoportú rotavírus szerepét vizsgálták a felnőttkori akut hasmenésben. Ellentétben a gyermekkori rotavírus-fertőzések előfordulásának téli tetőzésével, a szerzők a felnőtt betegek körében ilyen szezonalitást nem tapasztaltak.
Szemlézés
Enteralis humán IgG alkalmazása nekrotizáló enterocolitis megelőzésére: egy placebokontrollos, véletlen besorolásos vizsgálat
Lancet 2001;357(2974):2090-4.
A szerzők nekrotizáló enterocolitis prevenciójaként enterális humán IgG-kezelést alkalmaztak. A korrektül megtervezett és kivitelezett vizsgálat sajnos nem vezetett áttörő sikerhez.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ultraszonográfiával diagnosztizált vékonybél-actinomycosis gyógyult esete
Orv Hetil 2000;141(15):793-5.
A szerzők hasi lokalizációjú actinomycosis miatt kezelt betegük kórtörténetét ismertetik. Áttekintik az elmúlt évek idevonatkozó irodalmát, és értékelik az ultrahangvizsgálat szerepét a kórkép helyes kórismézésében.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.