Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Végstádiumú vesebetegségben szenvedők cardiovascularis betegségeinek szekunder prevenciója antioxidánsokkal: véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat (SPACE)
BMJ Magyar Kiadás 2000;8:161-5.
Az E-vitamin-kezelés a szekunder prevenció során csökkenti a hemodializált betegek cardiovascularis eseményeinek számát.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Lipidszintcsökkentők a koszorúér-betegség primer prevenciójában: véletlen besorolásos vizsgálatok metaanalízise
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(6):345-8.
A gyógyszeres kezelés az 5-7 éves követés során egyharmaddal csökkentette a coronariaesemények előfordulását, de nem befolyásolta az összmortalitást.
Metaanalizis
Absztrakt
Az akut ischaemiás szindróma és az akut myocardialis infarctus kezelése - thrombolysis
LAM 2000;10(11-12):864-74.
Egyéb gyógyszerekre nem reagáló, rezisztens akut ischaemiás szindrómában - lehetőleg a tünetek kezdete utáni hat órán belül - jelenleg a csökkentett dózisban adott altepláz alkalmazása látszik bíztatónak.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Ápolási folyamat a hipertóniás betegek ambuláns gondozásában
BMJ 1996;313:1616.
A hipertóniás beteg gondozása igazi egészségügyi teammunka. Az ápolás-gondozás során fontos a pontos problémafeltárás és az ápolási diagnózis megállapítása, a konkrét célkitűzés, az ellenőrzés és a teendők szakszerű, ellenőrzött oktatást követő megvalósítása a beteg teljes körű felvilágosításával egybekötve (megfigyelés, szakszerű teendők), legfőképpen a rosszabbodást, a tévhiteket és a szövődmények lehetőségét is kiküszöbölendő céllal.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Tapasztalataink a kardiális troponin I és CK-MB tömeg-meghatározással akut coronaria-szindrómában
Hum Brain Mapp 2000;9(1):13-25.
A szerzők 63, akut coronariaszindrómában szenvedő beteg esetében történt meghatározás alapján az találták, hogy a cTI-szint az akut myocardialis infarctust 100%-os specificitással és szenzitivitással jelezte.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Myocardialis perfúzió értékelése intravénás kontraszt-echokardiográfia segítségével
MR Kossuth 2001. 07. 09.
Az echokardiográfia kiszoríthatja a költségesebb szcintigráfiát a szívizom vérellátásának megítélésében.
Rövid közlemény
Absztrakt
A koszorúér-betegség korszerű sebészi kezelése
LAM 2000;10(11-12):875-80.
Ma már lehetôség nyílik a teljes artériás revascularisatióra az arteria mammaria interna vagy az arteria radialis felhasználásával, amely határozott törekvés a koszorúér-sebészetben. Az előrelépést a szívmotor nélküli, dobogó szíven végzett koszorúérműtétek jelentik a kevéssé invazív koszorúér-sebészet területén.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Oxidatív stressz a tüdőben extracorporalis keringésben végzett szívműtétek során
Am J Ophthalmol 2001;131:518-20.
A nyitott szívműtétek utáni pulmonalis elégtelenség fokozott oxidatív stressz következménye, amelynek kiváltásában az extracorporalis keringésnek döntő szerepe lehet.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Szívműtéten átesett beteg pszichés vezetésének szempontjai
Nővér 1997;10(1):11-3.
A szívműtéten átesett betegek individuális ápolásának nem eléggé hangsúlyozható részét képezi a pszichés egyensúly fenntartása, szükség esetén helyreállítása. A cikk célja, hogy megismertesse az olvasókkal azon szerteágazó tényezőket, amelyek ezt a sokszor labilis egyensúlyt veszélyeztetik.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A nitrogén-monoxid (NO) metabolizmusának változása extracorporalis keringésben végzett artériás myocardium-revascularisatio során. Az arteria mammaria interna bypass graft endotheliumából származó anyag (EDNO) kiválasztásának mennyiségi mérése
Orv Hetil 2000;141(49):2653-7.
Az IMA szabadvég áramlásából vett minták nitritszintje a natív coronaria-keringés referenciaszintjéhez képest közel azonos vagy magasabb, de az artériás bypass graft felhelyezése után a sinus coronariusban mért nitrit koncentrációjában relatív csökkenés tapasztalható.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.