Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Nefrológia
Általános információk- Folyadék-, elektrolit- és sav-bázis-zavarok- Glomerularis betegségek- Gyermeknefrológia- Interdiszciplináris nefrológia- Nefrológiai alapkutatások- Tubulointerstitialis betegségek- Veseelégtelenség- Vesepótló kezelések

ELNÖK
 • dr. Mucsi István - Semmelweis Egyetem Budapest, Általános Orvostudományi Kar, I. Belgyógyászati Klinika

 • KOORDINÁTOR


  TAGOK
 • dr. Deák György - Semmelweis Egyetem Budapest, I.sz. Belgyógyászati Klinika
 • dr. Masszi András - Semmelweis Egyetem Budapest, Kórélettani Intézet
 • dr. Németh Zsófia Klára - Semmelweis Egyetem Budapest, I. sz. Belgyógyászati Klinika
 • KÖZREMŰKÖDŐK
  Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnél jelentkező intestinalis ischaemia és perifériás gangraena
  Gastroenterology 2002;122:495-9
  A szerzők egy uraemiás beteg kórtörténetét ismertetik, akinél az akut hasi szindrómához egy rendkívül ritka szövődmény vezetett. A közleményben e ritka szövődmény differenciáldiagnosztikájával is megismerkedhetünk.
  Esetismertetés
  Szemlézés
  A testösszetétel és az energiametabolizmus krónikus veseelégtelenségben
  Am J Kidney Dis 2002;39(2):369-375
  A krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek csökkent zsír nélküli testtömeggel, alacsonyabb csontsűrűséggel és csontásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint egészséges társaik. 30 beteget vizsgáló, keresztmetszeti tanulmány.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A vesefunkció alakulása a veseartéria ostiumát is fedő aortastent behelyezését követően
  Am J Kidney Dis 2002;39(4):730-36.
  A vese artéria ostiumának stenttel való fedése hosszú távon nem befolyásolja a vesefunkció alakulását. A szerzők 39 beteg sorsát retrospektív módon követték nyomon a tanulmányban.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Diffúz cisztás vesebetegség gyermekeknél: morfológiai és genetikai összefüggések
  Pediatr Nephrol 1998;12(3):173-82.
  A szerzők ötéves periódus alatt hét gyermeket és két magzatot vizsgáltak, akiknél megnagyobbodott, echodús veséket találtak. A kezdeti diagnózis mindegyiküknél autoszomális recesszív polycystás vesebetegség (ARPKD) volt. A szerzők a cikkben minden esetnél sorra veszik a kulcsfontosságú hisztopatológiai elváltozásokat, azokat részletesen elemzik, továbbá felvetik a molekuláris genetika szerepének fontosságát a betegségek diagnosztizálásában.
  Rövid közlemény
  Szemlézés
  Vesetumorok percutan cryoablatiója von Hippel-Lindau-kórban szenvedő betegekben
  J Urol 2002;167(3):1268-70.
  Ebben a közleményben a szerzők von Hippel-Lindau-betegséghez társuló veserák egy új kezelési módját mutatják be. A hosszú távú nyomonkövetés alapján az itt ismertetett sebészi kezelés ígéretes alternatívának bizonyulhat a veserák kezelésében.
  Rövid közlemény
  Szemlézés
  A krónikus veseelégtelenséggel összefüggő anaemia epidemiológiája egyesült államokbeli felnőtteknél: a Harmadik Nemzeti Egészség- és Tápláltsági Felmérés eredményei
  J Am Soc Nephrol 2002;13:504-510.
  Az országos reprezentatív felmérés adatai alapján megállapítható, hogy a vesefunkció romlásával párhuzamosan az átlagnépesség hemoglobinszintje csökken. A hasonló mértékű vesefunkció-csökkenés férfiaknál a nőknél tapasztaltnál nagyobb mértékű hemoglobinszint-csökkenéssel jár.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A krónikus veseelégtelenség progressziójának lassítása: gazdasági előnyök és betegszempontok
  Am J Kidney Dis 2002;39(4):721-29.
  Az elkövetkező években dollármilliárdokat lehetne megtakarítani a krónikus veseelégtelenség progressziójának akár kismértékű lassítása esetén is. A szerzők az amerikai vesebetegek adatbázisának (USRDS) adatait felhasználva gazdasági becsléseket végeztek és alkalmaztak.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Autoszomális domináns polycystás vesebetegség: molekuláris genetika és molekuláris patogenezis
  Hum Genet 2000;107(2):115-26.
  A szerzők összefoglalják az autoszomális dominánsan öröklődő polycystás vesebetegség genetikai hátterét. A PKD gének struktúráját és a lehetséges mutációanalízis módszereit érintő ismereteket, illetve a polycystineknek a betegség patomechanizmusában és a cystogenesisben betöltött szerepét ismertetik.
  Összefoglaló közlemény
  Szemlézés
  Vesetranszplantáció nem dobogó szívű donorokból
  N Engl J Med 2002;347(4):248-55.
  A nem dobogó szívű donorból végzett veseátültetést követően gyakrabban jelentkezik megkésett graftfunkció, ez azonban nem befolyásolja a graftok jó hosszú távú túlélését. 244 beteget vizsgáló, 15 éves követési időt alkalmazó tanulmány.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés

  Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
  A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

  Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.