Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

A szuicid kísérletek diagnosztikus és prevenciós háttere - áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidiumkutatás Pécsi Centrumának kétéves adatai alapján
LAM 1997;7(4): 242-254.
Összesen 553, szuicid-kísérletet elkövetett beteg közül 101 esetében részletes strukturált interjút végeztek. A többi résztvevő európai centrum eredményeitől eltérően a pszichiátriai diagnózisok gyakrabban szerepeltek a betegek anamnézisében, magasabb volt az ismételt kísérletek aránya, és az elkövetők gyakrabban jelentkeztek a családorvosnál a szuicid kísérlet előtt. Jelentős lehetőségek vannak tehát a prevenció és az intervenció területén.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Testi betegségek és öngyilkos viselkedés. Áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidium-kutatás Pécsi Centrumának adatai alapján
LAM 1997;7(1-2):4-12.
A pszichés zavarok mellett a szomatikus betegségek is jelentős rizikófaktorok a szuicidum szempontjából. Az öngyilkossági kísérletet megelőző háziorvosi vizitek során ezeket gyakran nem ismerik fel.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A Chlamydia trachomatis-szűrés lehetősége Magyarországon - költség-haszon elemzés
Orv Hetil 2000;141(27):1511-6.
A kezeletlen chlamydia-fertőzésnek számos szövődménye lehet, melyek kialakulása szűréssel megelőzhető. A szerzők korábbi, terhes populáción végzett felmérésük eredményeit felhasználva költség-haszon analízist készítettek.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Tüdőgyógyászati prevenció
Nature 2001. március
A légzőszervi megbetegedések elleni küzdelem bizonyítottan leghatékonyabb módja a megelőzés. A pulmonológiai szakellátás kompetenciájába elsősorban a szűrésgondozás szekunder és tercier prevenciós feladatai tartoznak.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Összefüggés az anyatejes táplálás és a gyermekek hatéves korában észlelhető asthma között: a születéstől kezdődő követéses csoportvizsgálat eredményei
Arch Neurol 2000; 57:939-43.
A asthma esélye hatéves korban jelentősen csökkenthető, ha a kizárólag anyatejes táplálást a születés után legalább négy hónapos korig folytatják.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A Down-szindrómás szívbeteg csecsemők és gyermekek életkilátása 1974-1997 között
Cornea 2001;20(2):230-2.
A szerzők Magyarországon 1974-1997 között nyilvántartott 359 Down-szindrómás szívbeteg csecsemő és gyermek életkilátásait vizsgálták a műtéti lehetőségek vonatkozásában.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az emberi genom megismerésének egészségügyi és társadalmi kihatásairól
Orv Hetil 2001;142(15):791-793.
Az ember örökítő anyagának teljes feltárása alapvetően új orvosi-egészségügyi lehetőségeket teremt, új etikai, jogi normák kialakítására kényszerít, s jelentős mértékű gazdasági, társadalmi kihatásokkal jár.
Esetismertetés
Absztrakt
Az affektív zavarok felmérése egy fővárosi kerület népessége körében
MR Kossuth 2001.04.04.
A tanulmány szerzői a hazai viszonyok között másodikként alkalmazták a nemzetközi irodalomban népszerű és elterjedt Diagnostic Interview Schedule (DIS) metodikáját, melyet szociodemográfiai adatokkal és a Beck-féle depressziós skála (BDI) teljes verziójának felvételével egészítettek ki.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az obstruktív alvási apnoe szindróma mint a hypertonia rizikótényezője: populációszintű vizsgálat
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(3):145-8.
Az alvási apnoe szindróma és a hypertonia között lényegi kapcsolat van, függetlenül az összes releváns rizikótényezőtől.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A fizikai aktivitás népszerűsítésének alapellátásbeli módszerei: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat (a Newcastle-projekt)
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(1):27-32.
A fizikai aktivitást népszerűsítő módszerek közül a leghatékonyabbnak a legintenzívebb bizonyult a testmozgás szükségességének elfogadásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.