Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Klinikai farmakológia
Gyógyszertan

Olanzapin és terhesség
Orv Hetil 2000;142(3):137-8.
Egy pszichotikus fiatal anya a terhességének 25. hetétől olanzapint kapott, egészséges fiúgyermeke született.
Esetismertetés
Absztrakt
A piracetam tünetjavító hatása enyhe kognitív zavar és demencia tünetcsoportjában szenvedő betegeken
Orv Hetil 2001;142(13):681-3.
A szerzők két kérdést vizsgáltak. Az egyik: milyen kognitív működésekre volt jobb hatású a szer. A másik annak a vizsgálata volt, hogy vannak-e olyan alcsoportok, amelyekben a kezelés megkezdése előtt prognosztizálható a piracetam hatékonysága.
Szisztematikus áttekintés
Absztrakt
Ismét a paracetamolról
Orv Hetil 2001;142(7):345-9.
A paracetamol terápiás dózisban biztonságosnak tekinthető, azonban az elmúlt évek során a túladagolásból vagy a gondatlan alkalmazásból fakadó mérgezéses esetek száma megnövekedett. A szerzők a paracetamol (acetaminophen) okozta májtoxicitás mechanizmusát és a mérgezettek terápiáját tekintik át.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Immunpatogenezis májbetegségekben
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(5):277-80.
Krónikus hepatitisekben a vírusinfekció perzisztálhat autoimmun reakciók indukálódhatnak. Alkoholos hepatitisben a reaktív metabolitok a proteinekhez kötődve immunválaszt képesek kiváltani. A gyógyszer okozta hepatitisek a citokróm P450 microsomalis enzimrendszer és az immunszisztéma kölcsönhatásának megnyilvánulásai.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Antigesztagének hatása a humán reprodukcióra
Am J Ophthalmol 2000;130:469-476.
A szerzők az elméleti alapok után sorba veszik az antigesztagének már kipróbált, vagy elméletileg lehetséges humán alkalmazásait. Ismertetik a fogamzásgátlásban elért, egyelőre kezdeti eredményeket.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Gyógyszeralkalmazási szokások összehasonlítása Magyarországon és a fejlett nyugati országokban akut coronaria syndromában
Korridor 2001.04.03.
A magyar orvosok több nitrátot, anticoagulanst, ACE inhibitort és kevesebb koleszterinszint-csökkentő gyógyszert alkalmaznak. A thrombolyticus kezelés megkezdésének ideje rövidebb, mint a vizsgálati átlag.
Szisztematikus áttekintés
Absztrakt
Miért sírnak a babák?
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(2):70.
Megfigyeléses vizsgálatokból kiderült, hogy számos eljárás, amelyet a kórházban az újszülötteken végrehajtanak, nagy valószínűséggel fájdalmat okoz nekik (2). A következő évtized kihívása, hogy megválaszoljuk a fájdalomcsillapításra vonatkozó kérdéseket az enyhe hatású fájdalomcsillapítók (mint például a paracetamol) dózisának és helyének, valamint a cumik szerepének meghatározása mellett.
Szerkesztőségi közlemény
Absztrakt
COX-2-szelektív nem szteroid gyulladáscsökkentők. Új és jobb?
JAMA Magyar Kiadás 2001;3(2):137-9.
A leggyakoribb gyógyszer-mellékhatások közé tartoznak a nem szelektív nem szteroid gyulladáscsökkentők által okozott vérzéses szövődmények. Ezek számának csökkenésében játszanak szerepet a COX-2-szelektív nem szteroid gyulladáscsökkentők.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Doxorubicin + docetaxel-, illetőleg doxorubicin + cyclophosphamid-kezeléssel elérhető eredmények távoli áttétet adó emlőrákban
Orv Hetil 2001;142(14):723-6.
Az áttétet adó emlőrák kezelése, legyen az monoterápia vagy kombinált ellátás, nem megoldott. A jelen tanulmányban megválasztott kombinációban a két, jelenleg talán leghatékonyabbnak tűnő monoterápiás szert alkalmazták s arra a kérdésre kívántak választ kapni, hogy az új gyógyszeregyüttes valóban hatásosabb-e, mint a régebben hazánkban is nagy kezelési múltra visszatekintő ADM + CPA-kombináció.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.