Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Beszélni vagy hallgatni
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(4):206.
Jó kérdés, hogy mikor illik megmondani egy idős embernek, mennyi van még neki hátra. Ötvenévnyi, idősek körében végzett munkám során egyetlen alkalom adódott, amikor úgy éreztem, hogy feltétlenül meg kell mondanom, mennyire rövid az idő.
Hír
Absztrakt
Bocsánat a zavarásért, de...
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(4):240.
A csöngő mindig különlegesen sürgetően szól, ha akad olyan ritka alkalom, amikor a papírmunka és a lefekvés közt végre jut fél óra arra, hogy egy könyvvel a nagy karosszékbe húzódjak. Ezúttal ideges, háziasszonynak látszó nőszemély volt az, kötényben. Nagyon fiatalnak és határozatlannak tűnt, akár a lányom lehetne - gondoltam.
Hír
Absztrakt
Melyik lábat operáljuk?
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):158.
Egy jó sűrű hétfői nap reggelét képzeljék el. Egész nap ki sem dughatjuk majd a fejünket a műtőből. Még mielőtt bemegyünk, a főnökkel végigszaladunk az osztályon. A vizit utolsó betegéhez érünk. A hölgy Achilles-inát kell nemsokára megoperálnunk. Hasra fordul az ágyában, hogy megvizsgálhassuk. Megbeszéljük a teendőket, és az operáció helyét a bal lábszár dorsalis felén jókora fekete csíkkal jelöljük meg.
Hír
Absztrakt
A szabadidőre vonatkozó európai irányelvek
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):183.
A munkaidőre vonatkozó európai irányelv (European Working Time Directive) kaotikus helyzetet idéz elő a brit állami egészségügyben, miután 48 órában szabja meg a heti munkaórák számát. Ez bizony gondot okoz az orvosoknak, hiszen legtöbben 48 óra után melegszünk bele a munkába.
Hír
Absztrakt
Ez a hála...
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):182.
Észak-Írországban továbbra sem lehet a terhességet megszakítani, úgy látszik, hogy ez az egyetlen kérdés, amelyben minden politikai párt egyetért. Dicséretes morális álláspont, az pedig, hogy évente 2000 fiatal nő utazik abortusz céljából Nagy-Britanniába, bizonyára elfogadható, ha nem is szerencsés velejárója a dolognak.
Hír
Absztrakt
Könnyű mindenért a beteget okolni
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(4):206.
Szemészetre specializálódott családorvosként minden hétfőn egy diabetes-szakrendelésen dolgoztam. Kórházi orvosként öt éven át dolgoztam szemészeten, volt tehát tapasztalatom a rosszul beállított cukorbetegséggel érkező fiatal betegeknek mondott, és legtöbbször süket fülekre talált sztereotípiák terén (vagy másképp csinálja ezentúl, vagy előbb-utóbb meg fog vakulni/veseelégtelensége lesz/infarktust kap/szélütés fogja érni - mikor mi dukált).
Hír
Absztrakt
Mese a hét sebészről
A történet hét sebészről szól, akik mind kedves emberek, és akik egyike sikeresen megoperált - eltávolította az egyik nyálmirigyemet. Viszont egyikük sem tudott igazán jó kapcsolatot teremteni velem mint beteggel, ami pedig téves elvárásokat és szükségtelen szorongást jelentett számomra a felgyógyulás során.
Hír
Absztrakt
Miért szeretkezünk?
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):183.
Úgy kezdődött, hogy megjegyezték, szükség volna szexről szóló atlaszra abban az atlaszsorozatban, mely az egészséggel, szociális és politikai kérdésekkel foglalkozik, és amelyből néhányat én írtam. Sokszor felhánytorgatják akkori válaszomat: „Nem sokat tudok a szexről, de azt tudom, hogyan kell atlaszt készíteni.”
Hír
Absztrakt
A tudatlanság boldogít?
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):182.
A régi szép időkben a patikus a maga készítette gyógyszert csak a legszükségesebb információkkal látta el: naponta háromszor vegye be, ne fogyasszon alkoholt és hasonlók. A mai gyógyszertár polcán az eredeti gyári csomagolásban sorakoznak a tabletták, dobozukon a név és a részletes betegtájékoztató, amely kiterjed a javallatra és ellenjavallatra, az adagolásra, az esetleges mellékhatások terjedelmes listájára. Néhány esetben a gyógyszer hatásmechanizmusára is.
Hír
Absztrakt
Testékszerek
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):181.
Szexuális vonzerő, fájdalom, esztétikai hatás, misztikum, sokkoló első benyomás - néhány ok a sok(k) közül, amiért egyesek - a fülcimpájuktól az ajkukon át a nagyajkukig - testük különböző pontjain ékszert viselnek.
Hír
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.