Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Haematopoeticus őssejt-transzplantáció alkalmazása az autoimmun kórképek kezelésében
M Traumatol Ortop Kézseb 1997;40(3):233-36.
Az autoimmun kórképek kezelésében merőben új terápiás lehetőségként merül fel az őssejt-transzplantáció. Az állatkísérletes és a korai klinikai eredmények egyaránt arra utalnak, hogy az immunrendszer teljes elpusztítása, majd újrafelépítése az immunpatogenezisű betegségek jelentős hányadában teljes remisszióhoz vezet.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Humán gyomornyálkahártya savtermelő képességének közvetlen meghatározása gasztroszkópia során vett biopsziás mintákból
LAM 1999;9(5):348-355.
Munkájuk során a szerzők egy olyan spektrofotometriás módszert fejlesztettek ki, amellyel lehetővé vált az enzimaktivitás meghatározása humán biopsziás mintában. Eredményeiket összefoglalva megállapították, hogy módszerük a szövettani diagnózis mellett kiegészítő információt adhat a gyomornyálkahártya funkcionális állapotáról.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az alkoholos májbetegség genetikai háttere
LAM 1999;9(3):180-185.
A szerző az alkoholizmus és az alkoholos májbetegség genetikai hátterére vonatkozó ismereteket foglalja össze.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A tumormarker-vizsgálatok tervezése és fejlesztése Magyarországon
LAM 1999;9(2):114-117.
A tumormarkerek többsége elsősorban a már felismert daganatos folyamat követésére alkalmas, az egyes markerek ésszerű kombinációjával. A fejlesztési munka során mintaként szolgálhatna az Országos Onkológiai Intézetben kiépített nagy kapacitású tumormarker-laboratórium.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A metiléntetrahidrofolátreduktáz-gén 677C-T mutációjának vizsgálata a magyar populációban és kapcsolata a velőcső-záródási rendellenességekkel
LAM 1998;(8)2:104-7.
A velőcső-záródási rendellenességben szenvedő magzatoknál, valamint a magzatot hordozó anyáknál a mutáció gyakorisága nem mutat szignifikáns eltérést a magyar átlagpopulációhoz viszonyítva.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Gyulladásos markerek szintjének vizsgálata tumor miatti nyelőcsőműtétek után
LAM 1999;9(6):440-453.
A nyelőcsőtumorok eltávolításának súlyos posztoperatív szövődménye lehet a szepszis és az ehhez társuló morbiditás és mortalitás. A tanulmány célja három gyulladásos marker, a vizelet-mikroalbumin-, a szérum-prokalcitonin- és a C-reaktív-protein-szint változásának vizsgálata volt a korai posztoperatív szakban. Az eredmények szerint a műtéttel járó trauma mindhárom marker szignifikáns emelkedését okozta, míg ezen biokémiai változásokat nem kísérték a szepszis vagy a többszervi elégtelenség klinikai jelei.
Rövid közlemény
Absztrakt
Öröklődő kataláz-enzimhiányos állapotok Magyarországon
LAM 1999;9(4):294-299.
A Magyarországon detektált öröklődő katalázhiány (acatalasaemia/hypocatalasaemia) egy új típus, amelynek klinikai tünetei és genetikai magyarázata még nem ismertek.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Kompetitív polimeráz láncreakció: új lehetőség az N-myc amplifikáció mértékének meghatározására
Orv Hetil 2000;141(1):27-30.
A primitív neuroectodermalis tumorok családjába tartozó neuroblastoma nagyfokban változó biológiai viselkedését a daganat molekuláris patológiai jellemzői határozzák meg. A szerzők által alkalmazott két vizsgálati módszer - egymást jól kiegészítve - alkalmas a génamplifikáció mértékének meghatározására, így prognosztikai és terápiás szempontból egyaránt értékes információt szolgáltat a vizsgált daganatról.
Rövid közlemény
Absztrakt
A komplementrendszer terápiás manipulációjának lehetőségei
LAM 1999;9(5):348-355.
A szerzők az immunrendszer működésében igen fontos komplementrendszer modulálására szolgáló speciális kezelési mód, a komplementgátlás kidolgozása során eddig elért eredményekről és a terápia perspektíváiról számolnak be.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Ételallergiák - az újabb megfigyelések tükrében
LAM 1998;8(3):172-7.
A legfontosabb major allergének és epitópok szerkezete már tisztázott, a tünetek vonatkozásában pedig fontos felismerés, hogy előfordulásuk gyakorisága viszonylagos - mezőgazdaságtól, élelmiszeripartól, étkezési szokásoktól függő. Ételallergén-specifikus T-sejt-vonalak izolálásával megnyílt az út az allergenicitás tanulmányozására, a citokintermelés, az immunreguláció vizsgálatára.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.