Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

ELNÖK
 • dr. Urbán Edit - Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet

 • KOORDINÁTOR


  TAGOK
 • dr. Veréb Ilona - Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet
 • KÖZREMŰKÖDŐK
  Az új LightCycler PCR alkalmazása a parvovírus B19-DNS mennyiségének gyors és érzékeny meghatározásában, és szerepe a visszatérő fertőzések terápiájával kapcsolatos döntések meghozatalában
  J Clin Microbiol 2001;12:4413-19.
  A humán parvovírus B19 a Parvoviridae család tagja. A szerzők a vírus mennyiségi meghatározására alkalmazható, a LightCycler (LC) módszerén és fluoreszcens rezonanciaenergia-transzferen (FRET) alapuló gyors és érzékeny PCR módszert mutatnak be.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Trichuris vulpis kimutatása öt kutyánál és egy krónikus hasmenésben szenvedő betegnél
  J Clin Microbiol 2002;7(40):2703-04.
  A cikk szerzői beszámolnak egy kutyákból kimutatható ostorféreg (Trichuris vulpis) által okozott humán fertőzésről. A nőbeteg krónikus hasmenésben, duodenalis fekélyben szenvedett, ezen kívül szoros kontaktusban állt kutyájával. A Trichuris vulpis petéje morfológiailag megegyezik a Trichuris trichiurával, azonban kétszer akkora.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Humán fertőzést okozó Cryptosporidium kimutatása és azonosítása real-time PCR segítségével
  J Clin Microbiol 2002;7(40):2335-38.
  A cryptosporidiosis az ételmérgezések és vízmérgezések egyik leggyakoribb okozója. Napjainkban a kórokozó azonosítására PCR-RFLP vagy szekvenálás használatos. A közlemény szerzői bemutatják a LightCycler PCR módszerét a Cryptosporidium kimutatására és azonosítására.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Az Enterocytozoon bieneusi zoonotikus veszélye
  J Clin Microbiol 2001;12:4495-99.
  Az Enterocytozoon bieneusi az emberek microsporidium-fertőzéseinek leggyakoribb kórokozója. A filogenetikai analízissel a szerzők rávilágítottak az Enterocytozoon bieneusi törzsek akadálytalan átadására ember és állat között.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A ZstatFlu-II teszt klinikai értékelése: az influenzavírus gyors, kemilumineszcens diagnosztikus tesztje
  J Clin Microbiol 2002;7(40):2331-34.
  A légúti váladékok vizsgálatára leginkább három diagnosztikus eljárás van használatban: a tenyésztés, a direkt és indirekt IF, valamint a gyors spot tesztek. A kitek mindegyike lényegében a vírus antigénjeit mutatja ki, míg a ZstatFlu-II teszt a neuraminidáz enzimatikus aktivitását detektálja.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Terhes nők Toxoplasma-specifikus IgG-aviditásának megerősítő vizsgálata VIDAS teszttel
  J Clin Microbiol 2002;7(40):2504-8.
  Terhes nők Toxoplasma-fertőzésének kimutatása során a leggyakrabban használt módszer az IgG- és IgM-típusú antitestek kimutatása (a gestatio alatti infekció bizonyítására). Az álpozitív vagy a valódi pozitív IgM-titerek téves interpretálása félrevezethető lehet, a téves interpretálás alapján művi abortuszokat indikálhatnak. Ezért ezek a vizsgálatok megerősítésre szorulnak.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Két enzim-immun assay értékelése a humán rotavírusok székletmintákból való kimutatására
  J Clin Microbiol 2001;12:4532-34.
  A rotavírusok kimutatására enzim-immun módszerek használatosak. A tanulmányban a szerzők két módszert (Ridascreen, Pathfinder) hasonlítottak össze és értékeltek 393 minta vizsgálata alapján.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A négy különböző peptidből álló, rekombináns Trypanosoma cruzi-antigén felhasználásával végzett ELISA a Chagas-betegség szerológiai diagnosztizálására
  J Clin Microbiol 2001;12:4390-4395.
  A Chagas-betegséget egy ostoros protozoon, a Trypanosoma cruzi okozza. A szerológiai tesztek alkalmasak a betegség gyors és könnyű diagnosztizálására.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Az humán papillomavírus 16, 18, 31 és 58 típusú vírusszerű partikulumok elleni antitestek gyakorisága az átlagpopulációban és prostituáltaknál
  J Clin Microbiol 2001;12:4344-48.
  A genitalis humán papillomavírus- (HPV) fertőzések a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartoznak. A szerzők a 16, 18, 31 és 58-as típusú HPV-VPL által kiváltott szerológiai válaszokat jellemezték két olyan női csoportban, melyekben a szexuális magatartás eltérő volt.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A Rift Valley-láz vírusának kvantitatív real-time PCR módszerrel történő kimutatása, és a módszer alkalmazása az antivirális szerek értékelésére
  J Clin Microbiol 2001;12:4456-61.
  A Rift Valley-láz vírusa (RVFV) a phlebovirus genusba tartozó negatív szálú RNS-vírus, melynek genomja három szegmensre oszlik. A tanulmányban a szerzők egy, a vírus sejtből és savóból történő kimutatására és mennyiségi meghatározására szolgáló real-time PCR módszert (reverz transzkripciós PCR) teszteltek.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés

  Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
  A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

  Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.