Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Ortopédia
Általános információk- Boka, láb- Csípő- Csukló és kéz- Gerinc- Gyermekortopédia I.- Gyermekortopédia II.- Mozgásszervek daganatai I.- Mozgásszervek gyulladásos betegségei- Mozgásszervi daganatok- Ortopédia- Térd- Váll- és könyökízület

ELNÖK
 • dr. Szendrői Miklós - Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika

 • KOORDINÁTOR


  TAGOK
 • dr. Bejek Zoltán - SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest
 • dr. Kiss Jenő - Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika
 • dr. Kordás Géza - Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika
 • dr. Szőke György - Semmelweis Egyetem, Ortopédiai Klinika, Budapest
 • dr. Zahár Ákos - SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest
 • KÖZREMŰKÖDŐK
  Két új deléció azonosítása a Gs-alfa gén (GNAS1) területén Albright herediter osteodystrophiás betegekben
  J Clin Endocrinol Metab 1999;84(9):3254-59.
  A szerzők az Albright szindróma kialakulásáért felelős Gs-alfa gén két újabb mutációját azonosították. Az Albright féle örökletes osteodystrophia genetikailag összetett kórkép, a G-fehérje különböző típusú mutáció eltérő fenotípust eredményeznek. Ebben a közleményben a szerzők két új genetikai rendellenességet azonosítottak, melyek elemzése során a klinikai manifesztáció szintén eltérő volt.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Familiaris hypophosphataemiás rachitis
  Orv Hetil 2001;142(48):2659-65.
  A szerző a familiáris hypophosphataemiás rachitis (FHR) genetikai hátteréről, klinikai manifesztációjáról, terápiás konzekvenciákról és differenciáldiagnózisáról ad összefoglalást a cikkben. Ezen X-kromoszómához kötötten öröklődő megbetegedést izolált renalis foszfátvesztés, következményes hypophosphataemia, rachitis és alacsony növés jellemez; diagnosztikája, terápiája már gyermekkortól kezdődően több orvosból álló munkacsoport összehangolt munkáját igényli.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Algoritmus a hátsó keresztszalag megtartásához vagy pótlásához teljes felszínpótló térdprotézis beültetése esetén
  Clin Orthop 2001;392(11):75-87.
  A szerzők ismertetik az általuk használt döntési algoritmust, amit annak az eldöntésére alkalmaznak, hogy az adott esetben hátsókeresztszalag-pótló vagy megtartó térdprotézist ültessenek be. Az algoritmus alkalmazásával a szerzők egyformán jó eredményt értek el mindkét csoportban.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A betegek elvárásai térdműtétekkel szemben
  J Bone Joint Surg Am 2001;83(7):1005-12.
  A betegek elvárásai a térdműtétekkel kapcsolatban széles skálán mozognak. Az elvárások műtét előtti felderítése és azok teljesülésének értékelése a műtét után fontos a betegtájékoztatás és az irreális elvárások felszámolása, valamint a műtét sikerének megítélése szempontjából.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Totál térdprotézis „all-poly” patellakomponenseinek lazulása
  Clin Orthop 2001;388:105-11.
  A patellakomponens lazulása a totál térdprotézisműtétek leggyakoribb szövődményei közé tartozik. Ez azonban ritkán indokolja a komponens revízióját.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Csírasejtes és szomatikus mozaicizmus achondroplasiában
  J Med Genet 2000;37(12):956-8.
  A szerzők ebben a közleményben bemutatnak egy testvérpárt, akikben ugyanazt a mutációt igazolták, mint édesanyjukban, de az édesanya és a gyermekek fenotípusa jelentősen eltért. A részletes molekuláris biológiai vizsgálatok a genetikai eltérést mind csírasejtes, mind pedig szomatikus mozaicizmus formájában igazolták.
  Esetismertetés
  Szemlézés
  A lateralis retinaculum bemetszése teljes felszínpótló térdprotézis beültetése után
  Clin Orthop 2001;392(11):88-93.
  A patellofemoralis ízület kongruenciája igen fontos tényező a protézisbeültetés jó hosszú távú eredményének szempontjából. Ehhez néha a lateralis retinaculum bemetszésére van szükség, főként fixált valgus térdek és - kivételesen - varus deformitás esetén.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A szubsztraktív-additív magas tibia osteotomiával elért rövid-középtávú eredményeink
  Magyar Trauma Ortop Kézseb Plasztikai sebészet 2001;44(3):212-8.
  A szerzők 48 varus gonarthrosisban szenvedő beteg rövid és középtávú követése során 85%-ban kiváló ill. jó eredményeket értek el szubsztraktív-additív magastibia-osteotomiával. A módszernek mind a szubsztraktív, mind az additív osteotomiával szemben számos előnye van.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A térdprotézisek revíziójának aránya Ontarióban (Kanada)
  J Bone Joint Surg Am 1999;81(6):773-82.
  A totál térdprotézisek túlélése hosszú távon, a vizsgált nagy anyagon jó. A bármilyen okból végzett revíziók aránya 18530 beültetés mellett 7%-ot ért el.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A hátsókeresztszalag-megtartó AGC-teljestérdprotézis-beültetés hosszú távú eredményei
  Clin Orthop 2001;388:51-7.
  Az AGC-teljes térdprotézisek hosszú távú túlélése igen jó. A hátsó keresztszalag megtartása és a lapos érintkező felszínek nem okozzák a műanyag tibiaplató fokozott kopását.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés

  Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
  A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

  Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.