Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Pszichiátria
A táplálkozási magatartás, az alvás és szexuális élet zavarai- Affektív zavarok- Általános információk- Klinikai pszichológia- Organikus mentális zavarok- Pszichiátria- Pszichoaktív szer okozta zavarok, magatartási addikciók- Személyiségzavarok- Szkizofrénia- Szorongásos zavarok

A szerfüggőség krónikus betegség. A kezeléssel, a biztosítással és a prognózis értékelésével kapcsolatos megfontolások
JAMA-Psychiatry Magyar Kiadás 2001;1(1):7–14.
A szerfüggőség nemcsak a klinikai tapasztalat, hanem az etiológia, a patofiziológia és a prognózis szempontjából is a krónikus betegségek közé sorolandó, és ennek megfelelő megelőzési és kezelési stratégiákat igényel. Az irodalmi adatok is ezen stratégiák hatékonyságát támasztják alá.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Testi betegségek és öngyilkos viselkedés. Áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidium-kutatás Pécsi Centrumának adatai alapján
LAM 1997;7(1-2):4-12.
A pszichés zavarok mellett a szomatikus betegségek is jelentős rizikófaktorok a szuicidum szempontjából. Az öngyilkossági kísérletet megelőző háziorvosi vizitek során ezeket gyakran nem ismerik fel.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A piracetam tünetjavító hatása enyhe kognitív zavar és demencia tünetcsoportjában szenvedő betegeken
Orv Hetil 2001;142(13):681-3.
A szerzők két kérdést vizsgáltak. Az egyik: milyen kognitív működésekre volt jobb hatású a szer. A másik annak a vizsgálata volt, hogy vannak-e olyan alcsoportok, amelyekben a kezelés megkezdése előtt prognosztizálható a piracetam hatékonysága.
Szisztematikus áttekintés
Absztrakt
A tizanidin hatékonysága heroinfüggő betegek akut megvonási tüneteinek kezelésében
Orv Hetil 2000;141(15):783-8.
Az opiát-típusú dependenciában szenvedők akut megvonási tüneteinek egyik kezelési alternatívája a clonidin alkalmazása önmagában vagy kombinációban. Ez a szer hazánkban nincs forgalomban. A hasonló támadáspontú alfa2-adrenerg-agonista tizanidin hatásait elemző irodalmi adatok alapján a tizanidinnek a clonidinhoz hasonló protektív hatása várható.
Rövid közlemény
Absztrakt
Pszichiátriai kórképek bőrtünetei
Orv Hetil 2000;141(4):169-72.
A pszichoszomatikus bőrtünetek az autonóm idegrendszer és az emocionalitás működészavarán alapulnak. A szerzők esettanulmányokkal illusztrálják a jelenséget, egyben felhívják a figyelmet a citalopram és a risperidon kiváló terápiás hatására.
Esetismertetés
Absztrakt
A szuicid kísérletek diagnosztikus és prevenciós háttere - áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidiumkutatás Pécsi Centrumának kétéves adatai alapján
LAM 1997;7(4): 242-254.
Összesen 553, szuicid-kísérletet elkövetett beteg közül 101 esetében részletes strukturált interjút végeztek. A többi résztvevő európai centrum eredményeitől eltérően a pszichiátriai diagnózisok gyakrabban szerepeltek a betegek anamnézisében, magasabb volt az ismételt kísérletek aránya, és az elkövetők gyakrabban jelentkeztek a családorvosnál a szuicid kísérlet előtt. Jelentős lehetőségek vannak tehát a prevenció és az intervenció területén.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az affektív zavarok felmérése egy fővárosi kerület népessége körében
MR Kossuth 2001.04.04.
A tanulmány szerzői a hazai viszonyok között másodikként alkalmazták a nemzetközi irodalomban népszerű és elterjedt Diagnostic Interview Schedule (DIS) metodikáját, melyet szociodemográfiai adatokkal és a Beck-féle depressziós skála (BDI) teljes verziójának felvételével egészítettek ki.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az orbáncfűkivonat és az imipramin összehasonlítása a depresszió kezelésében
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(5):273-7.
A Hypericum perforatum-kivonat terápiás hatásában egyenértékű az imipraminnal az enyhe vagy közepes fokú depresszió kezelésében, de a betegek a hypericumot jobban tolerálják.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Idült hepatitisvírus-fertőzések előfordulása drogfogyasztókban
Orv Hetil 2000;141(14):715-20.
A szerzők a hepatitis B-, C- és D-vírus-fertőzés gyakoriságát, valamint a májbetegség prevalenciáját vizsgálták drogfogyasztókon prospektív vizsgálat keretében. A hepatitis C-vírus-fertőzés előfordulása az intravénás droghasználók között Magyarországon is jóval magasabb, mint az átlagpopulációban. A hepatitis B-vírus-fertőzés-átvészeltség gyakoriságát nem találták magasabbnak a drogfogyasztók és azon belül az iv. drogfogyasztók között sem.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A hangulat- és szorongásos zavarok előfordulása a felnőtt magyar lakosság körében
Orv Hetil 2000;141(1):17-22.
A bipoláris zavarok élettartam- és periódus-prevalenciája az irodalmi adatok többségénél lényegesen magasabb volt. A többi hangulatzavar valamint a szorongásos zavarok gyakorisága gyakorlatilag megegyezett a nemzetközi adatokkal.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.