Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Pulmonológia
Bronchopulmonalis infekciók- Légúti betegségek- Légzésélettan, a tüdőfunkció mérése- Légzési elégtelenség- Mellkasfal, rekesz betegségei, tüdőfibrosisok- Pulmonológia- Pulmonológiai onkológia- Tuberculosis

Súlyos malnutritioval társuló vékonybél intussusceptio és barna bél szindróma
Am J Gastroenterol 1996;91(7):1450-52.
A szerzők egy súlyosan alultáplált fiatal férfi esetét mutatják be. A beteg hospitalizációja és ellátása során egy igen ritka kórképre derült fény.
Esetismertetés
Szemlézés
Baktériumok okozta atípusos pneumóniák és laboratóriumi diagnosztikájuk lehetőségei
Háziorvos Továbbképző Szemle 1999;(Suppl 4):42-5.
A közösségben szerzett típusos pneumóniák mellett a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján számos esetben kell atípusos bakteriális kórokozókkal számolni. A közlemény részletesen ismerteti az atípusos kórokozók okozta pneumoniák jelenleg elérhető diagnosztikus lehetőségeit.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az asthma bronchiale preventív és tüneti kezelése
Háziorvosi Továbbképző Szemle 1996;1:157-61.
A szerző az asthma bronchiale preventív és tüneti kezelési módjait ismerteti, amelyeknek célja a beteg életminőségének javítása, klinikailag a tünetmentes állapot fenntartása, a légzésfunkciók normalizálása, illetve a kezelés mellékhatásainak elkerülése.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az asztma krónikus kezelése
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2000;5/4.
Krónikus asthmában szenvedő egyének kezelése a tünetek súlyossága és gyakorisága alapján történik. Az asthma elleni akcióterv felállítása a kezelőorvos, a beteg és a család közös feladata.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A gyermekkori asthma bronchiale prevalenciájának növekedése Budapesten, összefüggésben a légszennyezettségi adatokkal és a pollenszámmal
Orv Hetil 2000;141(52):2815-20.
1995-99 között Budapest légszennyezettségi helyzete nem romlott, és az allergizáló növények pollenszáma sem nőtt. A gyermekkori asthma prevalenciája ugyanezen időszakban 20%-kal nőtt.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A polimeráz láncreakció (PCR) jelentősége a tüdő-transzplantáción átesett egyének légúti vírus fertőzéseinek diagnosztizálásában
J Clin Virol 2002;25:171-75.
A szerzők tüdő-transzplantált betegek légúti infekcióiban szerepet játszó vírusok kimutatásában használt laboratóriumi vizsgálati módszereket hasonlítják össze, kiemelve a PCR reakció jelentőségét. Közleményükből kiderül, hogy a PCR-en alapuló diagnosztika érzékenyebb minden más laboratóriumi módszernél, ezeknél gyorsabb és specifikusabb.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A Chlamydia pneumoniae és a Mycoplasma pneumoniae szerepe allergiás légúti infekciók kialakulásában
Háziorvos Továbbképző Szemle 1999;4(Suppl):52-3.
A közlemény a nemzetközi irodalmi adatok alapján összefoglalja a Chlamydia pneumoniae és a Mycoplasma pneumoniae szerepét asthma bronchialeban. Mindkét kórokozó esetében elegendő számú megfigyelés utal arra, hogy az általuk okozott infekció asthmás rohamot provokálhat, azonban további vizsgálatokkal kell tisztázni azt, hogy van-e szerepük a krónikus asthmás betegek panaszainak fenntartásában.
Rövid közlemény
Szemlézés
Solitaer tüdőcsomó
Hypertonia és Nephrologia 2001;5(1):3-8.
A solitaer tüdőelváltozások diagnosztikus algoritmusát adja a cikk szerzője. A modern képalkotó eljárások birtokában ma már jelentősen csökkenthető a felesleges tüdőműtétek száma.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Pleuropulmonalis rosszindulatú daganatok és becsült foglalkozási azbesztexpozíció Magyarországon
Cornea 2001;(1):45-9.
A szerzők 300 légzőszervi daganatos beteg részletes, célzott kérdőíves kikérdezése alapján megbecsüljék a foglalkozási azbesztexpozíció gyakoriságát a légszervi danatban szenvedők populációjában.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Indukciós kemoterápiát követő prolongált orális etoposid fenntartó kezelés kissejtes típusú tüdőcarcinomában
Orv Hetil 2000;141(37):2035-8.
A szerzők 36 kissejtes-típusú pulmonalis carcinomában szenvedő beteg indukciós és fenntartó jellegű citosztatikus kezelésének eredményeiről számolnak be.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.