Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Radiológia
CT-diagnosztika- Emlő diagnosztika- Gyermekradiológia- Hasi és kismedencei szervek képalkotó diagnosztikája- Intervenciós radiológia- Izotópdiagnosztika- Mellkasi szervek képalkotó diagnosztikája- MR-diagnosztika- Musculosceletalis diagnosztika- Neuroradiológia- Radiológia- Sugárterápia- Ultrahang-diagnosztika- Vascularis diagnosztika

Porcelán epehólyag, cholangiocarcinoma és rendellenes pancreatobiliaris junkció társulása
Dig Dis Sci 2001;46(4):773-5
A szerző egy 63 éves icterusos tajvani nőbeteg esetét ismerteti, akinél a panaszok hátterében három ritka kórkép együttes megjelenése állt.
Esetismertetés
Szemlézés
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Dig Dis Sci 2001;46(3):536-9.
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hasnyálmirigy arteriovenosus malformatiójával társuló nyombélfekély és pancreatitis
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2002;14(5):551-4.
A szerzők egy ritka kórkép még ritkább lokalizációját és szövődményeit ismertetik évek óta gondozott betegük kapcsán. A dolgozatban rövid diagnosztikus és terápiás útmutatást is találhatunk.
Esetismertetés
Szemlézés
A mesenterialis artériák "multislice" spirál CT angiográfiás vizsgálata
Lancet 2001;358(9282):638-9.
Mai napig komoly problémát jelent a duodenum és coecum közötti vékonybél nyálkahártyájából eredő vérzések identifikálása. A szerzők által ismertetett új radiológiai módszer e területen ígér előrelépést.
Rövid közlemény
Szemlézés
CT-szűrés: Miért végezzük?
Am J Roentgenol 2002;179(2):319-26.
A spirál-CT-vel végzett hasi-mellkasi szűrés újabb lehetőség az egyes betegségek (tüdőrák, vastagbélrák, coronariasclerosis) felismerésében. Az Egyesült Államokban vita kezdődött a CT-szűrés szerepét és korlátait illetően.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája ultrahangvizsgálattal
Ann NY Acad Sci 1998;847:53-8
A szerző az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességek ultrahangos vizsgálatának tapasztalatait tekinti át. Megállapítása szerint szakképzett vizsgáló személyzet és - szükség esetén időben bevethető - újszülött-sebészeti háttér esetén ezek az anomáliák felfedezhetővé, a szülés és az esetleges műtéti beavatkozás pedig tervezhetővé válnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Portalis és mesenterialis vénathrombosis szövődményeként kialakult ischaemias jejunalis stenosis: két eset ismertetése
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(6):707-10
A szerzők két esetet ismertetnek, ahol a portalis és mesenterialis thrombosis sikeres kezelése után négy héttel ischaemis eredetű jejunalis stenosis alakult ki.
Esetismertetés
Szemlézés
A máj jobb lebenyének elhalása: a laparoszkópos cholecystectomia szövődménye
Hepatogastroenterology 2001;48(42):1727-9.
A szerzők két középkorú nőbeteg esetét ismertetik, akiknél laparoszkópos cholecystectomiát követően a máj jobb lebenyének elhalása következett be. A szerzők igyekeznek segítséget nyújtani e potenciálisan letális iatrogén ártalom felismeréséhez.
Esetismertetés
Szemlézés
Familiaris hypophosphataemiás rachitis
Orv Hetil 2001;142(48):2659-65.
A szerző a familiáris hypophosphataemiás rachitis (FHR) genetikai hátteréről, klinikai manifesztációjáról, terápiás konzekvenciákról és differenciáldiagnózisáról ad összefoglalást a cikkben. Ezen X-kromoszómához kötötten öröklődő megbetegedést izolált renalis foszfátvesztés, következményes hypophosphataemia, rachitis és alacsony növés jellemez; diagnosztikája, terápiája már gyermekkortól kezdődően több orvosból álló munkacsoport összehangolt munkáját igényli.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A gadolinium, mint alternatív diagnosztikus és intervenciós angiográfiás kontrasztanyag beszűkült vesefunkciójú betegekben
Nephrol Dial Transplant 2002;17(5):824-8.
A gadopentetát dimeglumin biztonsággal használható a jódos kontrasztanyagok helyett veseelégtelen betegek angiográfiás beavatkozásai során. A gadolinium drága, de használatával az akut veseelégtelenség elkerülhető, mely a kórház költségei szempontjából is kedvező.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.