Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Reumatológia
Arthrosis- Autoimmun betegségek- Belszervi betegségekhez társuló arthropathiák- Csontbetegségek- Fertőzéses eredetű arthritisek- Gerincbetegségek- Juvenilis chronicus arthritis- Kristály arthropathiák- Lágyrész reumatizmus- Mechanikus eredetű reumatológiai kórképek- Rheumatoid arthritis- Szeronegatív spondarthritisek- Terápia

ELNÖK
KOORDINÁTOR
 • Dr. Héjj Gábor - Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Módszertani és Minőségbiztosítási Osztály

 • TAGOK
 • Dr. Hunka Aniella - Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet
 • Dr. Korda Judit - Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet
 • Dr. Megyaszai Márta -
 • Dr. Simoncsics Eszter -
 • KÖZREMŰKÖDŐK
  A tumor necrosis faktor alfa promoter polimorfizmusának és az inzulin rezisztenciának vizsgálata nem-alkoholos zsírmáj betegségben
  Gastroenterology 2002;122:274-80.
  A szerzők nem-alkoholos zsírmáj betegségben szenvedő betegekben az inzulin rezisztenciát és a tumor necrosis alfa gén polimorfizmusát vizsgálták. Vizsgálati eredményeik alátámasztják a TNFA allél kóroki szerepét a fenti betegség, illetve az inzulin rezisztencia kialakulásában.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Az autoimmun hepatitis jellegzetességei nem az európai kaukázusi rasszhoz tartozó betegeknél
  Gut 2002;50:713-7.
  Az autoimmun hepatitisről rendelkezésre álló ismereteink szinte kivétel nélkül vagy kaukázusi, vagy japán etnikumú betegeknél végzett vizsgálatokon alapszanak. A szerzők ezért célzottan, ettől eltérő etnikumú betegek esetén tekintették át az autoimmun hepatitis klinikumát retrospektív vizsgálatukban.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  Befolyásolja-e a betegek egészségi állapotát és funkcióit, valamint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételét az, hogy a fibromyalgia diagnózisát ragasztjuk rájuk?
  Arhtritis Care & Research 2002;47:260-65.
  A szerzők tanulmányukban azt az előítéletet próbálják meg eloszlatni, hogy a betegség kimenetelét negatívan befolyásolja, ha a krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegnél a fibromyalgia diagnózisát állítjuk fel.
  Eredeti közlemény
  Szemlézés
  A postmenopausalis hormonpótlás a tények tükrében 2002-ben
  Magyar Reumatológia 2002;43(3):133-135
  Számos több éves tanulmány látott napvilágot az utóbbi években a postmenopausalis hormonpótlás kapcsán. A hormonpótló kezelés ugyan szignifikánsan csökkentette a csípőtáji és az összes egyéb törés gyakoriságát, mellékhatásai és veszélyei azonban jelentősen nagyobbak a kezelés várható előnyeinél.
  Szerkesztőségi közlemény
  Szemlézés
  Reaktív arthrtiis vagy krónikus infekciós arthrtitis?
  Ann Rheum Dis 2002;61:580-7.
  A reaktív arthritis kialakulásáért felelős kórokozók jelen vannak az arthritises ízületben? A kórokozók változatos úton élik túl a gazdaszervezet támadásait. A gazdaszervezet és a kórokozó kölcsönhatásaként alakul ki a betegség.
  Összefoglaló közlemény
  Szemlézés
  Primer szklerotizáló cholangitis és autoimmun hepatitis overlap szindrómája
  Eur J Gastroenterol Hepatol 2001;13:203-6
  A szerzők egy 46 éves nő esetét ismertetik, akinél többszöri májbiopszia és a betegség többparaméteres, szoros nyomon követése vezetett el az alapbetegségek diagnosztizálásához. Ez az eset két viszonylag ritka kórkép még ritkább társulását szemlélteti.
  Esetismertetés
  Szemlézés
  Ischialgia tüneteivel jelentkező fibromatosis
  Magyar Reumatológia 2002;43(3):161-64.
  A mozgásszervi panaszok hátterében olykor benignus vagy malignus tumorok állnak. Különösen atípusos panaszok esetén kell erre gondolnunk. Jelen esetben egy fiatal nőbeteg ischialgiform panaszainak hátterében igazolódott benignus tumor, fibromatosis.
  Esetismertetés
  Szemlézés
  A komplex kúra alatt elsajátított gyógytorna jelentősége a reumatológiai rehabilitációban
  Magyar Reumatológia 2002,43(3):175-178
  A kórházi ápolás során kapott életmódbeli tanácsokat megfogadó betegek életminősége hosszú távon is jobb, mint azoké, akik nem teszik életük részévé a kórházban tanultakat. Az otthonukban is rendszeresen tornázó egyének mozgásképessége tovább megmarad vagy kevésbé romlik, mint "lustább" társaiké.
  Szisztematikus áttekintés
  Szemlézés
  Rekombináns humán interleukin-1 receptor antagonista terápia rheumatoid arthritisben
  Arthritis Rheumatism 1998;41(12):2196-2204.
  Multicentrikus, 24 hetes, kettős vak, randomizált, placebokontrollos vizsgálat során napi 30 mg, 75 mg, 150 mg IL-1Ra hatásosságát és tolerálhatóságát vizsgáltál placebóval összehasonlítva. Az ACR 20 javulási kritériumok alapján a napi 150 mg-os dózist hatékonynak és jól tolerálhatónak tartották.
  Előzetes közlés
  Szemlézés
  Malignomák és szisztémás autoimmun betegségek együttes előfordulása
  Magyar Reumatológia 2002;43(2):97-112.
  Szerző a belgyógyászati osztály 22 éves poliszisztémás beteganyagának retrospektív elemzését végzi el malignus tumorok vonatkozásában. Az eredmények alapján felhívja a figyelmet a malignomák irányában történő rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára, a gondozó orvos felelősségére.
  Szemlézés

  Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
  A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

  Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.