Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Sebészet
Általános sebészet- Sebészet- Speciális sebészeti területek

Súlyos malnutritioval társuló vékonybél intussusceptio és barna bél szindróma
Am J Gastroenterol 1996;91(7):1450-52.
A szerzők egy súlyosan alultáplált fiatal férfi esetét mutatják be. A beteg hospitalizációja és ellátása során egy igen ritka kórképre derült fény.
Esetismertetés
Szemlézés
A veleszületett epeúttágulat sebészeti kezelése intrahepaticus epeúttágulat fennállása, illetve hiánya esetén
Hepatogastroenterology 2001;48:638-41.
A szerzők a posztoperatív cholangitis kialakulásának gyakoriságát vizsgálták congenitalis intrahepaticus epeúttágulat fennállása (továbbiakban dilatált csoport), illetve annak hiánya (nem-dilatált csoport) esetén. Megállapítják, hogy veleszületett epeút tágulat miatt végzett műtétek során a nagy százalékban jelentkező posztoperatív cholangitisek elkerülése céljából a lehető legradikálisabb műtéti alternatíva alkalmazása javasolt.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája ultrahangvizsgálattal
Ann NY Acad Sci 1998;847:53-8
A szerző az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességek ultrahangos vizsgálatának tapasztalatait tekinti át. Megállapítása szerint szakképzett vizsgáló személyzet és - szükség esetén időben bevethető - újszülött-sebészeti háttér esetén ezek az anomáliák felfedezhetővé, a szülés és az esetleges műtéti beavatkozás pedig tervezhetővé válnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
Am J Gastroenterol 1995;90(9):1383-93
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Portalis és mesenterialis vénathrombosis szövődményeként kialakult ischaemias jejunalis stenosis: két eset ismertetése
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(6):707-10
A szerzők két esetet ismertetnek, ahol a portalis és mesenterialis thrombosis sikeres kezelése után négy héttel ischaemis eredetű jejunalis stenosis alakult ki.
Esetismertetés
Szemlézés
A nyelőcső motilitása gastrooesophagealis reflux betegségben a fundoplicatio előtt és utána: egy prospektív, randomizált, klinikai és manometriai vizsgálat
Gastroenterology 2001;121:5-14.
A szerzők a nyelőcső diszmotilitásnak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERB) tüneteire, illetve a laparoscopos fundoplication átesett betegek klinikumára kifejtett hatását térképezték fel. Megállapításuk szerint a nyelőcső diszmotilitás nem képezi laparoscopos fundoplicatio indikációját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Porcelán epehólyag, cholangiocarcinoma és rendellenes pancreatobiliaris junkció társulása
Dig Dis Sci 2001;46(4):773-5
A szerző egy 63 éves icterusos tajvani nőbeteg esetét ismerteti, akinél a panaszok hátterében három ritka kórkép együttes megjelenése állt.
Esetismertetés
Szemlézés
A görögdinnye-gyomor nem csak az antrum betegsége
Gastrointest Endosc 2002;55:897-900
A görögdinnye-gyomor a tápcsatornai vérzések egy viszonylag ritka oka, és amint az angol terminológiából is kiolvasható, eddig főleg az antrumban írták le. A szerzők a cardia tájékán észlelt típusos elváltozásokról számolnak be.
Rövid közlemény
Szemlézés
100 betegnél, akut has miatt végzett laparoscopia során szerzett tapasztalatok
Hepatogastroenterology 2001;48:733-6.
A szerzők vizsgálatukba 100 olyan akut has diagnózissal sebészetre irányított és diagnosztikus laparoscopian átesett beteget vontak be, akiknél előzetesen a kórok nem volt tisztázható. Véleményük szerint a sürgőséggel alkalmazott laparoscopia biztonságos és hatékony módszer.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Ileust okozó Meckel-diverticulum
Am J Gastroenterol 2001;96(12):3426-7.
A szerzők egy 31 éves férfi esetét ismertetik, akinél a Meckel-diverticulum adhéziója vékonybélileushoz vezetett.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.