Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szemészet
Cornea- és sclerabetegségek- Glaucoma- Gyermekszemészet- Népegészségügyi vonatkozások- Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek- Szemészeti tumorok- Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek- Szemlencse és cataracta- Szemsérülések- Uveitis- Vitreoretinalis betegségek

Carcinomához társuló retinopathia invazív thymoma esetén
Am J Ophthalmol 2002;134:383-89.
A szerzők egy invazív thymuscarcinomához társuló retinopathia esetét mutatják be. Egy 41 éves japán nőbeteget kísértek figyelemmel 1998 februárja és 2001 májusa között.
Esetismertetés
Szemlézés
Az antioxidáns terápia szerepe a fotorefraktív keratectomia után ultraibolya-B hatására kialakuló subepithelialis homályok kezelésében - állatkísérletes modell
Szemészet 2002;139:149-54.
A szerzők állatkísérletes modellben egy antioxidánstartalmú szemcsepp hatását értékelték olyan fotorefraktív keratectomián (PRK) átesett szemeknél, amelyeket ultraibolya B- (UVB) besugárzás ért.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A retinalis és az intracranialis eltérések kapcsolata megrázott csecsemő szindrómában
Am J Ophthalmol 2002;134:354-359.
A szerzők célja az volt, hogy feltárják az összefüggéseket a retinalis és az intracranialis eltérések között, és elemezzék a retinabevérzések pontos patogenezisét megrázott gyermek szindrómában (shaken baby syndrome = SBS).
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hullámfront analízisen alapuló készülékek működési elve, diagnosztikus és terápiás alkalmazásukról
Szemészet 2002;139:175-79.
A közleményben a szerzők ismertetik a hullámfront fizikai fogalmát, illetve a hullámfront-analízis elvén működő aberrométerek fénytani és fizikai működési elvét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Conjunctivapapillomatosis terápiája helyi interferon alfa-2b-kezeléssel
Am J Ophthalmol 2002;134:268-270.
Két, biopsziával igazolt conjunctivapapillomatosisban szenvedő betegnél a szerzők teljes gyógyulást tapasztaltak helyi interferon alfa-2b- (IFN2b) kezelés után.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Cseppérzéstelenítésben végzett pars plana
Szemészet 2002;139:191-193.
A szerzők felmérték a cseppérzéstelenítés vitreoretinalis beavatkozásokban észlelt hatásosságát, alkalmazhatóságát.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az ellenoldali szem nem artériás ischaemiás, elülső opticus neuropathia esetén - közlés az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet követési anyagából
Am J Ophthalmol 2002;134:317-28.
A szerzők az ellenoldali szemnél kialakuló nem artériás, ischaemiás elülső optikus neuropathia (NAION) prevalenciáját vizsgálták olyan betegeknél, akik az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet (IONDT) beteganyagának tagjai voltak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hullámfront analizátor vezérelte myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményei
Szemészet 2002;139:155-159.
A szerzők a hullámfront-analizátor segítségével végzett myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményeit értékelték.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A cornea endotheliumának spekulár mikroszkópos vizsgálata kontaktlencsét viselőkön
Szemészet 2002;139:183-186.
A szerzők kontaktlencsét viselők corneaendotheljének morfológiáját vizsgálták, és eredményeket összehasonlították a kontrollpopulációban nyert értékekkel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Uveitises betegek látási funkciója és vizuális képességei közötti korreláció
Br J Ophthalmol 2002;86:993-96.
A binocularis nagy kontrasztú látásélesség jó mércéje annak, hogy az uveitises betegek hogyan boldogulnak a valós élet körülményei között. A látással összefüggő életminőség a fiatalabb, rossz binocularis látásélességgel rendelkező betegekben a legrosszabb.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.