Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Szülészet-nőgyógyászat
Asszisztált reprodukció- Endokrinológia- Genetika, magzati diagnosztika- Gyermeknőgyógyászat- Infektológia- Menopauza- Neonatologia- Onkológia- Szülés-vetélés- Terhespatológia

Az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája ultrahangvizsgálattal
Ann NY Acad Sci 1998;847:53-8
A szerző az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességek ultrahangos vizsgálatának tapasztalatait tekinti át. Megállapítása szerint szakképzett vizsgáló személyzet és - szükség esetén időben bevethető - újszülött-sebészeti háttér esetén ezek az anomáliák felfedezhetővé, a szülés és az esetleges műtéti beavatkozás pedig tervezhetővé válnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A vulvovaginalis candidiasis 3 napos kezelése napi 2 (200 mg) clotrimazol (Canesten) hüvelytablettával
NOVITATES 1999;1(2):19-22.
A vulvovaginalis candidiasisban a clotrimazol kezelés eredménytelenségének és recidivájának oka, hogy a betegek 6 nap helyett rövidebb ideig, a panaszok megszűntéig alkalmazzák. A közlemény összehasonlítja a rövidebb ideig tartó, nagyobb dózisú és a hosszabb ideig tartó alacsonyabb dózisú kezelést.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Két terhesség az osteogenesis imperfecta I-es és IV-es típusának implantáció előtti genetikai diagnózisa után
Hum Genet 2000;106(1):605-13.
A szerzők jelen cikkükben két polimeráz láncreakción (PCR) alapuló assayt mutatnak be, melyek lehetővé teszik az implantáció előtti genetikai diagnózist (PGD) az osteogenesis imperfecta I-es és IV-es típusában. A leendő szülőktől származó genomikus DNS -ből először PCR reakciót végeztek, majd automata lézer floureszcens (ALF) gélelektroforézissel különítették el az egészséges és a betegség által érintett genotípusokat. Az embriókból intracitoplazmatikus spermainjekció után 2-2 sejtet távolítottak el, melyeket a fenti módszerrel analizáltak, és csak az egészséges allélt hordozó embriókat ültették be az anya szervezetébe.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Terhesség alatti fertőzések
Magyar Orvos 2001;9(11):35-6.
A Streptococcus agalactiae (B-csoportú streptococcus) fertőzések, a koraszülöttek és az érett újszülöttek morbiditásának fő forrása mind világszerte, mind hazánkban. A rövid közlemény szakmai útmutatást ad a klinikus kollégák számára a terhesség alatti fertőzések diagnosztikájában, terápiájában.
Rövid közlemény
Szemlézés
A 17q23 régió emlőrákra jellemző amplifikációs epicentrumában elhelyezkedő PPM1D gén onkogén tulajdonsága
Nat Genet 2002;31(2):133-4
A szerzők az emlőrákban amplifikálódó PPM1D gén onkogén tulajdonságait taglalják. Az amplifikációs zónában elhelyezkedő génnek úgy tűnik, magának is onkogén tulajdonsága van, mely a p53 tumorszupresszor funkció, illetve az apoptosis gátlásán keresztül valósul meg.
Rövid közlemény
Szemlézés
Hyperandrogenizmus és az ovárium
Mol Cell Endocrinol 2002;191:113-119.
A női hyperandrogenaemia hátterében az esetek 5-10 %-ában a polycystás ovárium szindróma áll. Ebben az összefoglalóban a szerző elemzi a polycystás ovárium szindróma élettenát, kórélettanát, az ismert genetikai hátteret, a különböző típusú androgén termelődést, valamint a kezelés hatékonyságát a fertilitás helyreállítására illetve megörzésére.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A genetikai vizsgálatok lehetőséget biztosítanak a tumorok prognózisának, a kezelések hatékonyságának és a toxikus hatások tanulmányozásában
JAMA 2002;288(7):820-21.
Ebben a beszámolóban a szerző a génkutatások jelentőségére hívja fel a figyelmet. A különböző rangos kongresszusokon bemutatott eredmények ismertetésével a szerző a DNS microarrey-vel végzett genetikai kutatásokra, mint új és rendkívüli lehetőségeket magukba hordozó kutatási módra irányítja a figyelmet.
Szemlézés
Első lépéseink a preimplantációs genetikai diagnosztikában: blastomerabiopsia
Orv Hetil 2001;142(44):2427-30.
A szerzők a preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD) lehetőségeit és jelentőségét foglalják össze a cikkben, beszámolnak saját tapasztalataikról. Szervezeten kívüli megtermékenyítés útján fogant, de beültetésre nem alkalmas 35 preembrión, azok 6-10 sejtes állapotában végeztek blastomerabiopsiát, így összesen 104 blastomera genetikai vizsgálatát végezték el; az eddigi tapasztalataik alapján a szerzők tervezik az eljárás klinikai gyakorlatban történő alkalmazását is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Nők Trichomonas vaginalis fertőzésének PCR alapú ELISA módszerének kifejlesztése és validálása vizeletből történő kimutatásra
J Clin Microbiol 2002;(40)1:89-95.
A Trichomonas vaginalis előfordulása gyakori világszerte és kapcsolatba hozható az alacsony születési súllyal és a HIV transzmissziójával. A protozoon PCR technikával történő kimutatása és a produktum ELISA alapú detektálása a módszer szenzitivitását növeli.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az ösztrogénpótló kezelés hatásai a posztmenopauzában levő végstádiumú vesebeteg nők lipoprotein-profiljára
Kidney Int 1998;54:1344-50.
Véletlen besorolásos, placebokontrollos, keresztezett elrendezésű vizsgálat az ösztrogénpótlás lipideltérésekre kifejtett hatásának tanulmányozására. A szubsztitúcióban részesült betegek körében magasabb HDL-koleszterin-, apolipoprotein A1-szintet mértek.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.