Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Urológia
Urológia

Hydronephrosist és epeúttágulatot okozó, eltérő cisztatartalmú retroperitonealis multiplex lymphangioma
Hepatogastroenterology 2001;48:397-400.
A szerzők egy 40 éves nőbeteg esetét ismertetik, akinél a multiplex cystosus lymphangioma hydronephrosishoz és a közös epevezeték epehólyag-gyulladással szövődött tágulatához vezetett.
Esetismertetés
Szemlézés
Az LH-receptor és a Gs-alfa gének hot spot mutációinak hiánya Leydig-sejtes daganatokban
J Endocrinol Invest 2002;25(7):598-602.
Az LHR aktiváló mutációit írták le sporadikus és familiaris LH-independens pubertas preacoxban fiúknál, valamint a 11-es exon hot spot régiójának mutációit azonosították Leydig-sejtes tumorokban.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A herebiopszia jelentôsége férfiak meddőségében
LAM 2000;10(11-12):856-61.
A biopszia segítségével feltárható a patológiai folyamat. Célzott biopsziával anyag nyerhető in vitro fertilizáció vagy intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) céljára.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A húgyhólyagi és a paraurethralis endometriosisról
A szerzők két eset bemutatása kapcsán áttekintik a betegség kialakulására vonatkozó feltételezéseket, a patológiát, a tüneteket, a terápiát. Felhívják a figyelmet a diagnosztika nehézségeire.
Esetismertetés
Absztrakt
A hatékonyság és a mellékhatások vizsgálata erekciós zavarok sildenafil-kezelése során
LAM 1999;9(2):96-106.
A sildenafil egy szelektív és per os alkalmazva hatékony foszfodiészteráz 5 (PDE 5)-gátló, mely a corpus cavernosum simaizomzatának ellazítása révén fokozza az erekciót. A szerzők 134 erekciós zavarban szenvedő betegen, placebokontroll nélkül vizsgálták a sildenafil hatását. A tapasztalatok alapján a sildenafil adását az erekciós zavarok hatékony, biztonságos kezelésének tartják.
Rövid közlemény
Absztrakt
Genetikailag determinált-e a veleszületett kétoldali anorchia?
Eur J Pediatr Surg 1999;9(5):312-5.
A szerzők a családi halmozódást mutató kétoldali veleszületett anorchia hátterében álló esetleges genetikai eltéréseket keresték. A betegséggel valószínűleg összefüggő SRY gén olvasásikeret-eltolódását nem tudták kimutatni egyetlen betegnél sem a vizsgált nyolc egyén közül.
Rövid közlemény
Szemlézés
A DAZ (azoospermiában deletált) gént tartalmazó mikrodeléció spontán átvitele apáról fiúra az Y kromoszómán
J Endocrinol Invest 2002;(25):631-4
A szerzők az Y kromoszómán található azoospermia régió (AZF) mikrodelécióját azonosították egy infertilitással vizsgált fiatalembernél és az édesapjánál. A mindkettőjüknél megtalált genetikai eltérés azt mutatja, hogy önmagában ez a mikrodeléció nem okoz feltétlenül infertilitást, illetve a fiúnál talált kiterjedtebb deléció lehet az oka a nála diagnosztizált oligozoospermiának.
Esetismertetés
Szemlézés
Az urodinámia helye és értéke gyermekekben végzett húgyhólyag-megnagyobbítás és -pótlás nyomon követésében
Hypertonia és Nephrologia 2000;4(5):268-71.
A szerzők gyermekekben vizsgálták, hogy a különböző kóreredetű incontinentia urinae miatt végzett műtéti hólyagmegnagyobbítás és hólyagpótlás után miként alakul a húgyhólyag kapacitása, compliance-a és a vizelettartó képesség. A betegekben ismételt urodinámiás vizsgálatok történtek a műtét előtt (a konzervatív kezelés során), illetve a sebészeti beavatkozást követően.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Eosinophil cystitis
Orv Hetil 2000;141(18):967-70.
A szerzők két ritka eosinophil cystitises betegük kórlefolyását ismertetik. A rendelkezésükre álló irodalmi adatok alapján röviden áttekintik az etiológiai feltételezéseket és a patogenetikai, patológiai vonatkozásokat.
Esetismertetés
Absztrakt
Prosztatarák: mi a képalkotó eljárások jövőbeni szerepe?
Am J Roentgenol 2001;176(1):17-22.
A prosztatarák hatékony és korai kimutatása, a kiterjedés és a tumor biológiai tulajdonságainak meghatározása egyaránt fontos tényező. A jövő a komplex anatómiai, funkcionális és molekuláris képalkotás irányába mutat.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.