Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Igazságügyi orvostan
Általános információk- Az orvos felelőssége- Csecsemőkori hirtelen halál- Erőszakos halál- Fejsérülések- Hirtelen halál- Igazságügyi pszichiátria- Kriminalisztika- Sérülések mechanizmusa- Személyazonosítás és származás-megállapítás- Toxikológia

Hallucinogén gombák a német piacon - egyszerű módszer a meghatározásra és azonositásra
Forensic Sci Int 2000;113:389-395.
A hallucinogén gombák psychoaktiv komponensei a psilocybin és a psilocin. A helyi hatóság által lefoglalt anyagot morfológiai, mikroszkópos, mikrokémiai és toxikológiai módszerrel vizsgálták és azonositották.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kokainhasználat és nem halálos szívinfarktus, valamint stroke valószínűsége: a Harmadik Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Tanulmány (Third National Health and Nutrition Examination Survey) adataiból
Circulation 2001;103(4):502-6.
Számos korábbi esettanulmány szolgáltatott adatokat arra, hogy a kokain használatának szerepe lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásában a droghasználat és a kóresemények időbeni összefüggése alapján. Megállapításra került, hogy a kokain rendszeres élvezete növeli a szívinfarktus valószínűségét fiatal felnőtteken. Megközelítően minden negyedik nem halálos szívinfartus a 18-45 éves korosztályban a gyakori kokainalkalmazásnak tulajdonítható.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
Fiatal felnőtt hirtelen halálát okozó szűk aortagyök
Cardiovasc Pathol 2002;11(3):141-5.
A szerzők egy 29 éves nő veleszületett szűk aortagyök okozta hirtelen halálát ismertetik, és elemzik az elváltozás hirtelen halálhoz vezető szerepét. Az a véleményük, hogy a szűk aortagyök következményeként fokozatosan alakul ki a balkamra-hypertrophia, ezzel párhuzamosan a relatív koszorúér-elégtelenség, valamint a következményes ischaemia és hegesedés, ami alapja a halálhoz vezető kamrai arrhythmiának és fibrillációnak.
Esetismertetés
Szemlézés
Csecsemőkori hirtelen halálként diagnosztizált myocarditis
Med Sci Law 1997;37(1):16-8.
A szerzők célja az volt, hogy a csecsemőkori hirtelen halálként boncolásra kerülő eseteknél ismételten elvégezzék a hisztológiai vizsgálatokat és felülvizsgálják a SIDS diagnózisát. A szívizom metszeteinek vizsgálatakor hét esetben találtak myocarditisre jellemző hisztológiai képet, amely alapján a haláloki diagnózist utólagosan módosították.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A csőtorkolati lenyomat dinamikus kialakulása kontakt lövési sérülések esetében: nagy sebességű fotótechnikával és a bőr-koponyacsont-agy modell felhasználásával végzett vizsgálat
Forensic Sci Int 2002;127:168-73.
Kontakt lövési sérülések esetében az áldozat bőrén a csőtorkolat lenyomata gyakran megfigyelhető, amelyet a szakirodalom lebélyegzési jelként említ. A szerzők szintetikus, nem biológiai anyagú bőr-koponyacsont-agy modell felhasználásával a csőtorkolati lenyomat kialakulását vizsgálták nagy sebességű fényképezési technika segítségével.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Dialkil-foszfátok gázkromatográfiás-tömegspektrometriás meghatározása vizeletben
Journal of Analytical Toxicology 2000;24:678-84.
A mezőgazdaságban használt szervesfoszfát tipusú növényvédőszerek metabolitjai a dialkil foszfátok, melyek a vizeletben választódnak ki. A publikáció egy érzékeny, új analitikai módszert ir le, a metabolitok meghatározására.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Csörgőkígyómarás: ritka kórlefolyások
Arch Intern Med 2001;161(3):474-9.
Mérgeskígyók marása egyre gyakrabban fordulhat elő, és bár a halálos méreghatás ritka és rendszerint megelőzhető, a morbiditás jelentős lehet. A szerzők négy eset kapcsán hívják fel a figyelmet a ritkábban előforduló súlyos szövődményekre (anaphylaxiás reakció csörgőkígyóméregre, heveny légúti obstrukció, progresszív jelentős oedema), az egyik esetben a halálhoz vezető patomechanizmust elemzik, valamint ismertetik a kezelés kapcsán felmerülő problémákat.
Esetismertetés
Szemlézés
Az önégetés Dél-Afrikában
The American Journal of Forensic Medicine and Pathology 2002;23(3):295-8.
A tanulmány szerzőinek célja annak megállapítása volt, hogy az önégetés mint öngyilkossági módszer, milyen gyakorisággal és milyen körülmények között fordul elő Dél-Afrikában. Az áldozatok több mint kétharmada afrikai vagy ázsiai származású, színes bőrű nő volt. Az eredmények szerint politikai tényezők a vizsgált esetekben nem voltak felismerhetők.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Intracranialis szúrt sérülés: esetismertetés és tanulmány
Forensic Sci Int 2002;129:122-7.
A szerzők egy ritkán előforduló koponyaűri szúrt sérülés esetét ismertetik. Beszámolnak a sérültről és a feltételezett elkövetési eszközökről készített CT-felvételek egybevetésének eredményességéről az elkövetési eszköz pontos azonosításában.
Esetismertetés
Szemlézés
Egy rendkívül megégett koponyacsont lövési sérülésének felismerése
Forensic Sci Int 2002;127(3):192-7.
A közleményben a szerzők egy olyan kombinált öngyilkossági esetet ismertetnek, amikor lövési és égési sérülés együttesen fordult elő. A súlyosan megégett koponyacsontba ékelődött lövedék okozta csontkárosodás a post mortem vizsgálatok során igazolódott.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.