Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia
A kardiológia speciális területei- A myocardium betegségei/cardiomyopathiák- A pericardium és endocardium betegségei- Arrhytmiák- Gyermekkardiológia- Hypertonia- Intervencionális kardiológia- Iszkémiás szívbetegség- Kardiológiai vizsgálómódszerek- Szívelégtelenség- Varia

A nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom kritikus megközelítése: patofiziológia, diagnózis és kezelés
Am J Gastroenterol 2001;96:958-68.
A mellkasi fájdalom differenciál-diagnognisztikájának kiemelt jelentőségét az időfaktor és a markánsan különböző terápiás konzekvenciák adják. A szerzők az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom hátterének tisztázásához nyújtanak segítséget.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
A familiáris Wolff-Parkinson-White-szindrómát okozó gén azonosítása
N Engl J Med 2001;344(24):1823-31.
A szerzők két, örökletes Wolff-Parkinson-White-szindrómában szenvedő család klinikai és molekuláris genetikai elemzéséről számoltak be. Az érintett családtagokban megtalálták az AMP-aktivált proteinkináz gamma 2 regulatorikus alegységét kódoló gén (PRKAG2) identikus, Gln302Arg mutációját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Posztoperatív pitvarfibrilláció okai, gyakorisága, megelőzése és kezelése szívsebészeti betegeknél
MR Kossuth 2001.05.03.
A tanulmány szerzőinek célja a nyitott szívműtétek után, az első három posztoperatív napon fellépő pitvarfibrilláció incidenciájának és lehetséges okainak vizsgálata volt. A vizsgálatba összesen 302 beteget vontak be.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az arteria radialis nyerése endoszkópos eszközzel: új műtéti eljárás a koszorúér-sebészetben
Orv Hetil 2000;141(38):2075-7.
A szerzők egy esetet ismertetnek, akinél ezt a technikát sikeresen alkalmazták arteria radialis nyerése céljából.
Esetismertetés
Absztrakt
Koszorúér-angioplasztika 70 éves kor felett
Orv Hetil 2000;141(35):1911-3.
A szerzők elemzik az 1992 januárja és 1998 decembere között 196, 70 éves vagy idősebb betegben történt perkután transzluminális coronaria-angioplasztika (PTCA) eredményeit.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A cardiovascularis események kockázata szelektív COX-2 inhibitorok szedése mellett
JAMA 2001;286(8):954-9.
Az új, gastrointestinalis mellékhatásoktól mentes nonszteroid gyulladásgátlók (COX-2-gátlók, mint a Vioxx? vagy Celebrex?) alkalmazása rohamosan terjed. A szerzők a rendelkezésre álló két nagy tanulmány adatait feldolgozva azt találták, hogy mindkét COX-2-inhibitor folyamatos szedése fokozhatja a cardiovascularis kockázatot. Ugyanakkor le kell szögezni e retrospektív analízis metodikai hátrányait, de az esetleges veszély fennállására felhívják a figyelmet.
Metaanalizis
Szemlézés
Primer angioplastica összehasonlítása az intravénás thrombolyissel az akut myocardialis infarktus kezelésében. Meghatározhatók-e azok a betegcsoportok, akik számára a primer angioplastica a jelenti a leghatékonyabb kezelést? A Maximal Individual Therapy i
J Am Coll Cardiol 2001;37(7):1827-35.
A szerzők az akut myocardialis infarktusban (AMI) végzett primer angioplastica hatékonyságát vizsgálták a rutin klinikai gyakorlatban a hagyományos intravénás thrombolysissel szemben. Két nagy infarktusos adatbázis elemzésével megállapították, hogy a primer angioplastica kisebb kórházi mortalitással járt, tekintet nélkül a vizsgált - egyéni kockázatot meghatározó - alcsoportokra.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Koszorúérműtétek dobogó szíven
Orv Hetil 2000;141(40):2183-6.
A szerzők eddigi tapasztalataik alapján minden esetben elvégezhetőnek tartják a coronaria-bypass műtéteket dobogó szíven, hűtés nélkül, extracorporalis perfusio (ECC) támogatásával. Ezen műtéti technikával, a megfelelő gyakorlat birtokában tovább csökkenthető a szívizom, illetve az egész szervezet műtéti megterhelése és a szövődmények száma.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A fruktóz-1,6-difoszfát hatása a szívizom purin- és pirimidin-metabolizmusára koszorúérműtét közben
BMJ Magyar Kiadás 1998;6(5):291.
Klinikai vizsgálatokkal az FDF védőhatását bizonyították coronaria-revascularisatiós műtéteknél (CRVM), pangásos szívelégtelenségben és felnőttkori légzési distressz-szindrómában. A szerzők purin- és pirimidin-metabolitok mérésével 16 beteg CRVM-je közben vizsgálták a FDF myocardium-védő hatását.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Lisinopril-kezelés hatékonyságának vizsgálata kardiális dekompenzációban szenvedő betegeken
Nővér 2000;13(1):13-6.
A szerzők prospektív tanulmányának célja a lisinopril-kezelés hatékonyságának felmérése volt NYHA II-IV. stádiumú kardiális dekompenzációban szenvedő betegek 16 hetes kezelése során.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.