Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Hematologia
Akut leukaemiák- Általános információk- Anaemiák- Krónikus myeloproliferativ betegségek- Malignus lymphomák- Thromboemboliák- Transzfúziológia- Vérzékenység

Schwachman-szindróma: exokrin pancreasdiszfunkció és változó fenotípus-expresszió
Gastroenterology 1996;111:1593-1602.
A szerzők 25 Schwachman-szindrómás (SS) beteg dokumentációját dolgozták fel. A vizsgált betegcsoport mindegyikénél kimutatható volt a csökkent pancreasfunkció, amely a szerzők megfigyelése szerint az életkor előrehaladtával javuló tendenciát mutatott.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Erythropoetin: biológiai és klinikai vonatkozások
Magy Belorv Arch 1998;51:405-8
Az EPO-kezelés napjainkban (a hematológiai betegségek közül) elsősorban a myeloma multiplex és az alacsony malignitású lymphomák kezelése során jelent előrelépést a kemoterápiához társuló anaemia mérséklésében. Fontos a gyógyszer effektivitásának megfelelő ellenőrzése, amely adott esetben dózisnövelést, máskor az EPO elhagyását teheti szükségessé.
Rövid közlemény
Szemlézés
Malignus lymphomák és carcinoma társulása
Magy Belorv Arch 2001;54:25-30.
Hematológiai és szolid tumorok viszonylag nagy számban társulhatnak. A társulások lehetséges okai közül az egyéni hajlam, a külső ártalmak, az első rosszindulatú betegség immunmoduláló hatása és a kemoterápiája lehetnek a legfontosabbak.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
Erythropoetin: biológiai és klinikai vonatkozások
Magy Belorv Arch 1998;51:405-8.
Az EPO-kezelés napjainkban (a hematológiai betegségek közül) elsősorban myeloma multiplex és kis malignitású lymphomák esetén jelent előrelépést a kemoterápiához társuló anaemia mérséklésében. Fontos a gyógyszer effektivitásának megfelelő ellenőrzése, amely adott esetben dózisnövelést, máskor az EPO-elhagyását teheti szükségessé.
Rövid közlemény
Szemlézés
Tietze-szindrómaként megjelenő malignus lymphoma
Arthritis Rheumatism 2002;47(3):229-30.
A rövid közlemény szerzői felhívják a figyelmet a Tietze-szindróma hátterében meghúzódó malignus betegségekre. Következtetésükben a CT-vizsgálat szükségességét állapítják meg.
Rövid közlemény
Szemlézés
Hodgkin-kór
Blood Rev 2002;(16):111-17.
A közlemény összefoglalja a Hodgkin-kórral kapcsolatos klinikai ismereteket (előfordulás, patológiai vonatkozások, stádiummegállapítás, prognosztikai faktorok) és a korai stádiumú és előrehaladott betegség kezelésének szempontjait.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Alopecia képében manifesztálódó subcutan panniculitisszerű T-sejtes lymphoma
Orv Hetil 2002;143(12):607-9.
A szerzők egy betegük kapcsán alopecia areata képében jelentkező, panniculitisszerű T-sejtes lymphomáról számolnak be. Felhívják a figyelmet, hogy panniculitisek esetén ezen ritka lymphoma lehetőségére is gondolni kell.
Esetismertetés
Szemlézés
Gastrointestinalis angiodysplasia és aorta stenosis
N Engl J Med N Engl J Med
Súlyos aorta stenosishoz nem ritkán társul angiodysplasiás gastrointestinalis vérzés. A tünetegyüttest, az elsőként leíró szerzőről, Heyde-szindrómának nevezik.
Rövid közlemény
Szemlézés
Alopecia képében manifesztálódó subcutan panniculitis-szerű T-sejtes lymphoma
Orv Hetil 2002;143(12):607-9.
A szerzők egy betegük kapcsán alopecia areata képében jelentkező panniculitis-szerű T-sejtes lymphomáról számolnak be. Felhívják a figyelmet, hogy panniculitisek esetén ezen ritka lymphoma lehetőségére is gondolni kell.
Esetismertetés
Szemlézés
A mélyvénás thrombosisos betegek korai mobilizálásával szerzett tapasztalataink. Kezdeti lépések az ambuláns kezelés terén
Magy Belorv Arch 2002;55(2):89-95.
Distalis (térd alatti) mélyvéna thrombosis esetén szerzők 10 beteget szoros kontroll mellett, korai mobilizálással, otthonukban kezeltek. LMWH-t alkalmaztak otthoni kezelésre, melyet a fenti kritériumok mellett szélesebb körben is ajánlanak.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.