Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Geriátria
Geriátriai major szindrómák- Időskori rehabilitáció- Önállóság, dependencia, frailty- További geriátriai problémák

Hypertonia -- cardiovascularis rizikófaktorok -- Tények és gondolatok
LAM 2000;10(7-8):556-6.
A hypertonia önmagában súlyos szív- és érrendszeri károsodásokat eredményez. A korszerű kezelési eljárásokkal (a lépcsőzetes terápiától a modern, multimedicinális kezelésig) a szövődmények kivédhetők, az ischaemiás szívbetegség megelőzhető.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Az időskori maculadegeneratio kialakulásának kockázati tényezői. Eset-kontroll tanulmány az időskori szembetegségek vizsgálatának keretében
Ophthalmology 2000;107:2224-32.
A szerzők 4519, 60-80 éves idős beteg vizsgálata alapján más tanulmányok szerzőivel egyetértésben összefüggést találtak a hypertonia, a dohányzás és az időskori maculadegeneratio előfordulása között. Véleményük szerint a hypertonia mérséklése és a dohányzás elhagyása a keringési betegségek előfordulásának csökkenésén kívül az időskori maculadegeneratio kialakulását is kedvezően befolyásolhatja.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az E-vitamin antioxidáns hatása és klinikai alkalmazásai
LAM 1999;9(10):716-25.
Az exogén antioxidánsok között a leghatékonyabb a zsíroldékony E-vitamin. Az E-vitamint számos betegség kezelésében - szív- és érrendszeri megbetegedések, diabetes mellitus, myopathiák, polyneuropathiák, tardiv dyskinesia, krónikus alkoholos májbetegség, égési sérülések, cataracta esetén - alkalmazzák adjuvánsként.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Időskori sztomatológiai problémák
LAM 1999;9(7-8):524-529.
Számos belgyógyászati betegség és gyógyszer eredményezhet xerosiomiát, ennek révén fogágybetegséget, cariest. A parodontalis betegségek is növelhetik a gyökérfelszíni caries és a fogelvesztés veszélyét.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A gastrooesophagealis reflux betegség gégészeti, pulmonológiai és kardiológiai vonatkozásai
LAM 1999;9(9):652-7.
A gastrooesophagealis reflux betegség nagyon gyakran okoz extraoesophagealis tüneteket. Ezek gégészeti, tüdőgyógyászati, esetleg kardiológiai kórképeket utánoznak, és intenzitásukkal oly mértékben előtérbe kerülnek a klinikai képben, hogy az alapbetegség rejtve is maradhat.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Időskor és öngyilkosság. Áttekintés a WHO/EURO multicentrikus európai szuicidiumkutatás pécsi centrumának adatai alapján
Orv Hetil 2001;142(22):1161-4.
A szerzők rámutatnak arra, hogy időskorban a szuicid prevenció fontos részét képezi a hangulatzavarok felismerése és kezelése, valamint a családi és egészségügyi-szociális rendszerek által nyújtott pszichoszociális támogatás.
Metaanalizis
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.