Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Anyagcsere-betegségek
Anyagcserebetegségek- Atherosclerosis és dyslipidaemia- Metabolikus szindróma és 2-es típusú diabetes

Lipidszint csökkentés akut coronaria szindrómában: új bizonyítékok, új kérdések
Current Atherosclerosis Reports (magyar kiadás) 2002;4:440-2.
Mostanáig a lipidcsökkentő kezelés kizárólag a cardiovascularis kockázat hosszú távú mérséklésére szolgált. A fenti hagyományos szemléletet megdöntve, egyre több adat bizonyítja, hogy a statinok gyors hatásuk révén képesek visszafordítani az artériafal néhány olyan elváltozását, amelyek akut coronaria szindrómát (ACS) követően ismételt ischaemiás eseményekre hajlamosítanak, ezek közé tartozik az endothel diszfunkció, a fokozott thrombózis hajlam és az érgyulladás.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Nem-alkoholos steatohepatitis: az inzulin rezisztencia és a mitokondriális elváltozások kapcsolata
Gastroenterology 2001;120:1183-92.
A szerzők a zsírmáj és a NASH között fennálló funkcionális, illetve képalkotó vizsgálatokkal kimutatható különbségeket vizsgálták. Inzulin rezisztencia mindkét betegcsoportban kimutatható volt, de mitokondriális eltéréseket csak a NASH csoportban észleltek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
STOP-NIDDM
Lancet 2002;359:2072-7.
Az IGT (impaired glucose tolerance) stádiumában minden olyan intervenció hasznos lehet, amely az inzulinrezisztenciát csökkenti, vagy a béta-sejteket óvja. IGT-ben szenvedő egyéneknél acarbose-val végzett intervenció a 2-es típusú diabetes kialakulását késleltette.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az iszkémiás szívbetegség: a kockázatcsökkentés módszerei
J Am College of Cardiology 2002;2(4):308-10.
Nem kétséges, hogy Magyarország legalább egy szempontból kiemelkedik Európa országai közül, és ez nem más, mint a cardiovascularis morbiditás és mortalitás. Ahhoz, hogy megőrizzük a szivünket "kicsinek", vérnyomásunk, koleszterin- és a vércukorszintünk rendszeres ellenőrzése és megfelelő beállítása szükséges, alacsony sótartalmú, zöldségben, gyümölcsben gazdag ételeket kell fogyasztani, rendszeresen kell mozogni, és mindezt dohányzás nélkül.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés
A statin kezelés biztonságossága
Kardiológus 2002;1(3):69-72.
A statinkezelés eredményesnek bizonyult a nagy coronariaesemények, a koszorúér-intervenciók és a stroke gyakoriságának csökkentésében, nagy kockázatú betegeknél. A nagyszámú klinikai vizsgálat és posztmarketing-riportok alapján megállapítható, hogy a statinok biztonságosan alkalmazhatók, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mellékhatásokra és biztonságos alkalmazásukra nagy figyelmet kell fordítani.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A peroxiszóma proleferátor-aktívált receptorok
Current Atherosclerosis Reports (magyar kiadás) 2002;4:443-8.
A peroxiszóma proliferátor-aktivált receptorok, a metabolikus folyamatok transzkripciós szabályozói. Az ismertetett eredmények klinikai gyakorlatba való beillesztése még további intenzív laboratóriumi és klinikai vizsgálatokat igényel, főként a már használatban lévő PPAR aktívátorokkal.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A tumor necrosis faktor alfa promoter polimorfizmusának és az inzulin rezisztenciának vizsgálata nem-alkoholos zsírmáj betegségben
Gastroenterology 2002;122:274-80.
A szerzők nem-alkoholos zsírmáj betegségben szenvedő betegekben az inzulin rezisztenciát és a tumor necrosis alfa gén polimorfizmusát vizsgálták. Vizsgálati eredményeik alátámasztják a TNFA allél kóroki szerepét a fenti betegség, illetve az inzulin rezisztencia kialakulásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Izolált szisztólés hipertóniában az intenzív koleszterinszint-csökkentés csökkenti a vérnyomást és a nagy artériák merevségét
J American College of Cardiology (magyar kiadás) 2002;2(4):282-7.
Az ismertetett vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy izolált szisztólés hipertóniában szenvedő normolipidaemiás betegek esetében a háromhónapos intenzív koleszterinszint-csökkentő kezelésnek hatása van a nagy artériák merevségére, ami az izolált szisztólés hipertónia kiváltó oka. Az ilyen típusú kezelésnek az izolált szisztólés hipertónia progressziójának lassítása és a koszorúér-betegséggel összefüggő kockázat csökkentése révén lehet előnyös hatása.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az acanthosis nigricans és az inzulinrezisztencia összefüggése gyermekkori elhízásban
Diabetol Hung 2002;3:197-200.
Az acanthosis nigcirans (AN) ismeretlen etiológiájú és patogenezisű dermatosis. Az utóbbi másfél évtizedben fokozódott a korábban ritkának tartott bőrelváltozás iránti érdeklődés, miután bebizonyosodott, hogy hyperinsulinaemiával és inzulinrezisztenciával járó különböző kórállapotokban is észlelhető lehet.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nők születési súlya és a későbbi gestatiós diabetes kockázata közötti összefüggés
JAMA Magyar Kiadás 2002;287:2534-41.
Több ország kutatói szerint a születési súly fordított összefüggést mutat a később kialakuló II. típusú diabetes mellitus, inzulinrezisztencia és más metabolikus szindrómába tartozó betegségek kockázatával. A szerzők fordított összefüggést találtak az alacsony születési súly és a későbbi gestatiós diabetes között. Ebben korai metabolikus változások is szerepet játszhatnak, melyek tovább erősíthetik a terhesség során meglévő diabetogén hajlamot, ezáltal fokozzák a gestatiós diabetes kockázatát.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.