Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Önkéntes segítők képzése
Az önkéntes segítők ellenszolgáltatás nélkül nyújtanak támaszt a beteg és elesett embernek testi-lelki problémáik megoldásában. Rendszeresen látogatják a kórház különböző osztályait, s ajánlják fel segítségüket a rászoruló betegeknek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az ápolásban
Nővér Praxis 2002;5(8):21-3.
A minőségbiztosítást elsőként a kórházi ellátás területei közül elsőként a laboratóriumokban vezették be. A laboratóriumi vizsgálatok minőségvizsgálata magába foglalja a mintavétel körülményeit, az úgynevezett praeananlitikai szakaszt is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ápolói státusz - kiemelten a szociális szférában
Ápolásügy 2002;15(4):10-2.
Az ápolók társadalmi megítélése napjainkban is ellentmondásos, gyakran elmarasztaló, megbélyegző, igazságtalan. A szerző vizsgálatának célja az volt, hogy feltárja az ápolói státusz főbb ellentmondásait, amelyek a munkahelyi megterhelés fő feszültségforrásai lehetnek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hippokratész vagy Taigetosz - etikai dilemmák az újszülöttsebészetben
Orv Hetil 1996;137(3):115-9.
A szerző a súlyosan károsodott újszülöttek ellátásának etikai problémáival foglalkozik. Esetismertetések kapcsán mutatja be a kezelés során felmerülő problémákat, és áttekinti a témával kapcsolatos szakirodalmi ajánlásokat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Jog a halálhoz?
Nurs Ethics 2000;7(5):451-4.
A Nursing Ethics kiadója két jelentős bioetikust kért fel, hogy egy adott történetet értelmezzenek az olvasóknak. Az elemzés két, a halál közelében lévő ember ellátásának morális kérdésével foglalkozik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Mumps a terhesség alatt
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2002;4(2):85-7.
A terhesség első trimeszterében bekövetkező fertőzés megemeli a spontán vetélések számát. Második és harmadik trimeszterben már nem emeli a magzati halálozást.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gátizomtorna a nők életminőségének javítására
Nővér Praxis 2002;5(8):39-41.
A gátizomtornát magába foglaló intim torna, egy speciális egészségvédő - és helyreállító tréning, a kismedencei szervek és a gát védelmét tudatosítja. Életmódi tanácsokkal kiegészítve egy komplex egészségnevelő, egészségfejlesztő program.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Nővéretika az idősek ellátásánál
Batthyány- füzetek 1992;(4):23-5.
A szerzők Simone de Beauvoirt idézik az idősek ellátásával kapcsolatban: ''Milyennek kellene lennie annak a társadalomnak, amelyben öregkorára is ember maradhat az ember? A válasz egyszerű - mondta Beauvoir. Egész életében emberszámba kell venni.''
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyermekjogok az adatvédelem tükrében
Alkotmány és Jogpolitikai Intézet. A Nyílt Társadalom Intézet Társintézete. 1997;5-66.
A tanulmány szerzői a gyermekjogok és az adatvédelem legfontosabb kapcsolódási pontjait mutatják be. A sajátos jogokat dokumentumok és jogvédelmi intézkedések bemutatásával szemléltetik.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Az orvosi eskü és a művi abortusz
Magyar Bioetikai Szemle 1996;2(1):26-31.
A közlemény témája a művi abortusz, a magzatvédelmi törvény és az orvosi hivatás. A szerző részletesen ismerteti a Párizsi Nyilatkozatot (1974), amely a World Federation of Doctors Who Respect Human Life nevű szervezet állásfoglalását tartalmazza.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.