Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Általános ápolástan
Ápolásetika- Ápolási alapismeretek- Ápoláskutatás- Ápoláslélektan- Ápolástörténet- Ápolásvezetés - menedzsment- Ápolóképzés- Minőségfejlesztés

Önkéntes segítők képzése
Az önkéntes segítők ellenszolgáltatás nélkül nyújtanak támaszt a beteg és elesett embernek testi-lelki problémáik megoldásában. Rendszeresen látogatják a kórház különböző osztályait, s ajánlják fel segítségüket a rászoruló betegeknek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ápolói státusz - kiemelten a szociális szférában
Ápolásügy 2002;15(4):10-2.
Az ápolók társadalmi megítélése napjainkban is ellentmondásos, gyakran elmarasztaló, megbélyegző, igazságtalan. A szerző vizsgálatának célja az volt, hogy feltárja az ápolói státusz főbb ellentmondásait, amelyek a munkahelyi megterhelés fő feszültségforrásai lehetnek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hippokratész vagy Taigetosz - etikai dilemmák az újszülöttsebészetben
Orv Hetil 1996;137(3):115-9.
A szerző a súlyosan károsodott újszülöttek ellátásának etikai problémáival foglalkozik. Esetismertetések kapcsán mutatja be a kezelés során felmerülő problémákat, és áttekinti a témával kapcsolatos szakirodalmi ajánlásokat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Jog a halálhoz?
Nurs Ethics 2000;7(5):451-4.
A Nursing Ethics kiadója két jelentős bioetikust kért fel, hogy egy adott történetet értelmezzenek az olvasóknak. Az elemzés két, a halál közelében lévő ember ellátásának morális kérdésével foglalkozik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Jótékony, önként vállalt eutanázia: kihívás a terminális állapotú betegeket ellátó szakszemélyzet számára
Nurs Ethics 1998;5(4):295-306.
A cikk szerzője meghatározza a jótékony, önként vállalt, aktív eutanázia fogalmát. Igen érdekes módon tárja elénk egy fiatal orvos és két ápolónő erkölcsi állásfoglalását egy angol orvos tevékenységéről, aki azzal indokolta a betegek halálba segítését, hogy azt kegyelemből tette.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az ápolásban
Nővér Praxis 2002;5(8):21-3.
A minőségbiztosítást elsőként a kórházi ellátás területei közül elsőként a laboratóriumokban vezették be. A laboratóriumi vizsgálatok minőségvizsgálata magába foglalja a mintavétel körülményeit, az úgynevezett praeananlitikai szakaszt is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Nővéretika az idősek ellátásánál
Batthyány- füzetek 1992;(4):23-5.
A szerzők Simone de Beauvoirt idézik az idősek ellátásával kapcsolatban: ''Milyennek kellene lennie annak a társadalomnak, amelyben öregkorára is ember maradhat az ember? A válasz egyszerű - mondta Beauvoir. Egész életében emberszámba kell venni.''
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyermekjogok az adatvédelem tükrében
Alkotmány és Jogpolitikai Intézet. A Nyílt Társadalom Intézet Társintézete. 1997;5-66.
A tanulmány szerzői a gyermekjogok és az adatvédelem legfontosabb kapcsolódási pontjait mutatják be. A sajátos jogokat dokumentumok és jogvédelmi intézkedések bemutatásával szemléltetik.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Találkozásaim az etikával
Magyar Bioetikai Szemle 1995;1(1-2):3-5.
A szerző szakmai és személyes életútja során felmerülő etikai problémák felvetésével az orvosi munka ellentmondásait feszegeti. A bioetika egészségügyi gyakorlatban betöltött szerepét tárgyalja és bírálja.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A terhesség alatti gyógyszerszedés hatásai a magzatra
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2002;7(4):185-192.
A terhesség alatti alkoholfogyasztás, dohányzás és gyógyszerszedés lehetséges klinikai hatásait, veszélyeit, diagnosztikai lehetőségeit, valamint a magzatok és a csecsemők kezelési lehetőségeit foglalja össze a szerző.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.