Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Belgyógyászati szakápolástan
A szem betegségei- Anyagcsere-, endokrin betegségek- Gasztroenterológia- Geriátria- Hematológia- Infektológia- Kardiológia- Nefrológia- Onkológia- Pulmonológia

Húgyúti fertőzések a gyermekkorban
Nővér 1990;3(4):52-5.
A közlemény összefoglalja a gyermekkori húgyúti fertőzések jelentőségét, patomechanizmusát, diagnosztikáját, kezelését, a további fertőződés megelőzési lehetőségeit. A cikkben általános javaslatokat is találhatnak.
Szemlézés
Anyai vegan diéta talaján kialakult csecsemőkori B12-vitaminhiányos macrocyter anaemia idegrendszeri tünetekkel
Orv Hetil 2001;142(46):2581-5.
A szerzők esetismertetésükben felhívják a figyelmet egy igen ritka, de előforduló kórkép tüneteire, diagnosztikájára, a kezelésre és a prognózisra.
Esetismertetés
Szemlézés
A diabeteses krízis állapotok I.
MR Kossuth 2001.10.18.
Rendkívül fontos feladat az akut anyagcsere-kisiklások megelőzése, melynek érdekében elengedhetetlen az egyre színvonalasabb betegnevelés, a körültekintőbb gondozás és a szakambulanciák számának növelése és felszereltségének javítása. A jövő igazán nagy lehetősége azonban a cukorbetegek mindennapjaiban aktív szerepet vállaló családorvos és a hozzátartozó ápolói team lehetőségeinek folyamatos bővítése.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A DDCT és az UKPDS adatainak retrospektív elemzése - gondolatok a Hoechst-Marion-Roussel (Aventis) által 1999-ben rendezett EASD Praesymposium alapján
Diabetol Hung 2000;8(2):115-9.
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek intenzív ellenőrzésen alapuló kezelése csökkentette a késői szövődmények előfordulását, beleértve a cardialis szövődményeket. A 2-es típusú diabetesesek ellenőrzése magában foglalja a vérnyomás ugyanilyen intenzív ellenőrzését és egyensúlyban tartását.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Emlőrákban szenvedő nők értékelése betegségükről, betegséggel való megküzdés és adaptáció
Nővér 1999;12(3):3-7.
Megállapítható, hogy a jelen vizsgálatban résztvevő, emlőrákban szenvedő nők betegségüket leginkább kihívásnak tekintik, betegségükre elsősorban emocionális reakciókkal válaszolnak, a betegséghez történő pozitív adaptáció kialakításában a házastársi kapcsolat, az életkor és a betegség kihívásként történő értékelése játsszák a domináns szerepet. A betegség kihívásként értékelése hozzájárul a problémamegoldó magatartás kialakításához, és elősegíti a betegséghez történő pozitív adaptációt.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyulladásos bélbetegségek
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2001;6(5):209-14.
A szerző összefoglalja a gyulladásos bélbetegségek epidemiológiáját, genetikáját, patogenesisét, formáit. Megismertet a betegségek diagnosztikus lehetőségeivel, és a korszerű kezelési módokkal.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A 2-es típusú diabetes mellitus gyermek- és serdülőkorban
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):158.
Az amerikai szerző összefoglalja a diabetes mellitus diagnosztikus kritériumait, etiológiai felosztását, patogenezisét és előfordulási gyakoriságát. Ismerteti a klinikai tüneteket, a szükséges kezelést, s a szűrővizsgálat jelentőségét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hipertónia és prevenció az ápoló munkájában
Nővér 1999;12(2):17-9.
Az ápoló szerepe a hypertonia kezelésében, a szövődmények megelőzésében, az életmódváltásban óriási és nélkülözhetetlen. Ennél még nagyobb feladatunk a megelőzésben lenne hazánkban, mivel a betegség megelőzése több 10 ezer ember boldogabb életét, munkaképességét és nem utolsó sorban felbecsülhetetlen anyagi megtakarítást jelentene az egészségügyben, mivel a szív- és érrendszeri betegségek ellátása a legnagyobb összeget emészti fel az OEP költségvetéséből.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A diabetesre utaló gyanújelek
Nővér Praxis 1999;2(5):3-6.
Vajon ma hány ember lehet diabeteses azok közül, akik nap mint nap felkeresik a családorvosi vagy a szakorvosi rendelőt valamilyen egyéb probléma miatt? A közleményből megismerhetjük a családorvos feladatait a diabetes megelőzése, a korai diagnózis felállítása érdekében. A veszélyeztetett populációt alá kell vetni a szükséges szűrővizsgálatoknak, hogy minél több beteg felismerésre kerüljön.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Haspuffadás: diagnosztikus és terápiás lehetőségek
Nővér Praxis 1999;2(2):3-6.
A puffadás és a vele járó egyéb funkcionális tünetek kezelése alapos körültekintést igényel és csak az organikus okok kizárása kísérő tünetek (fogyás, étvágytalanság, a tünetek hirtelen fellépése, okkult vérzés, idős kor) mérlegelésével történhet meg. Ha tüneti kezelésre van szükség, diéta, gyógyszerek, pszichoterápia jönnek szóba, melyek közül szinte valamennyi hozhat átmeneti javulást, de tudatában kell lennünk annak is, hogy e betegek legnagyobb részénél ismételten jelentkeznek e tünetek, amelyek próbára teszik a kezelőorvos szakmai tudását és emberi toleranciáját is.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.