Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Sebészeti szakápolástan
Hasi sebészet- Mellkassebészet- Speciális sebészet

A lábszárfekély modern sebkezelése az otthonápolásban
Nővér 2002;15(5):24-6.
Magyarországon a lakosság megközelítőleg 2%-a szenved lábszárfekély betegségben. A krónikus sebek kezelése és gyógyulása hosszú ideig tart, az egészségügynek éppúgy megterhelést jelent, mint a betegnek és családjának.
Pályázat
Szemlézés
Az anus prae és az emberhez méltó élet
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(1):60-1.
A szerzők a stomás betegek pszichés vezetésének módszereit és a stomaviseléssel kapcsolatos speciális ápolási teendőket foglalják össze. E feladatok ellátásában és a betegek rehabilitációjában igen nagy szerepet játszanak a stomaterápiás nővérek, valamint az ILCO klubok.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A lábszárfekély kezelése
Nővér Praxis 2000;3(2):9-14.
A közlemény szerzője ismerteti a lábszárfekély kialakulását elősegítő tényezőket, a folyamat patofiziológiáját. Részletesen tárgyalja a terápiás lehetőségeket, lépésről-lépésre ismerteti az ápoló által is elvégezhető beavatkozások kivitelezését, ismerteti a gyógyszerek és kötszerek alkalmazásának módjait és leírja az esetlegesen elvégezhető műtéti beavatkozásokat.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Ápolási feladatok a rekonstrukciós mikrosebészeti műtétek kapcsán
Nővér 1998;11(3):14-6.
A cikk szerzője a mikrosebészeti módszerrel végzett állcsontpótlás során - a műtét előtt, alatt és után - felmerülő ápolási feladatokat foglalja össze. Ezek megoldása a beteg valamennyi szükségletének figyelembevételével történhet.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Adalékok a laryngectomia műtéten átesett betegek ápolásához
Nővér 2000;13(1):13-6.
A szerző felmérést készített két gégészeti osztály laryngectomián átesett betegeiről, vizsgálva pszichés állapotukat, a betegségre adott reakcióikat. Ezeket az eredményeket összevetette a két osztályon dolgozó ápolók körében végzett kérdőíves kutatása eredményeivel, amelyben arra kereste a választ, hogy milyen az ápolói attitűd, milyen a munkakapcsolat az orvosokkal és egyéb szakemberekkel, illetve mindezek hogyan befolyásolják a betegápolás minőségét.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Néhány szó az égésről
Nővér Praxis 2000;3(7-8):31-2.
A cikksorozatban a szerzők áttekintést adnak a termikus sérülések ellátásának alapelveiről, az ismertetett közleményben részletesen tárgyalják a sürgősségi ellátás alapvető szempontjait. A cikk egy sorozat első része, melyben lapszámonként az égett beteg ellátásának különböző kérdéseit tárgyalják.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.