Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Gyermekgyógyászati szakápolástan
A keringési rendszer betegségei- A légzőrendszer betegségei- A szem betegségei- Általános bevezetés- Az emésztőrendszer betegségei- Az idegrendszer betegségei- Az urogenitalis rendszer betegségei- Bőrgyógyászat- Gyermeksebészeti ellátást igénylő betegségek- Onkológia- Újszülöttek és koraszülöttek betegségei- Veleszületett és örökletes betegségek, fejlődési rendellenességek

Önkéntes segítők képzése
Az önkéntes segítők ellenszolgáltatás nélkül nyújtanak támaszt a beteg és elesett embernek testi-lelki problémáik megoldásában. Rendszeresen látogatják a kórház különböző osztályait, s ajánlják fel segítségüket a rászoruló betegeknek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az ápolásban
Nővér Praxis 2002;5(8):21-3.
A minőségbiztosítást elsőként a kórházi ellátás területei közül elsőként a laboratóriumokban vezették be. A laboratóriumi vizsgálatok minőségvizsgálata magába foglalja a mintavétel körülményeit, az úgynevezett praeananlitikai szakaszt is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Tizenévesek fogamzásgátlási lehetőségei
Védőnő 2002;12(5):13-6.
A szerző ecseteli a probléma jelentőségét, szól a sürgésségi fogamzásgátlás lehetőségeiről, a megfelelő védekezési módszerekről, valamint a szexuális zaklatás megelőzési lehetőségeiről.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés
A caries kialakulásának kockázati tényezői, a prevenció lehetőségei kisgyermekkorban
Nővér 2001;14(3):3-8.
A beszámolóban a szerzők összefoglalják a téma jelentőségét, a kockázati tényezőket és a kutatási eredményeiket. Részletes ajánlást adnak a fogszuvasodás megelőzését illetően.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés
Újdonságok a gyermekkori hypertonia diagnosztikájában és terápiájában
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2002;7(3):115-9.
A közlemény szerzője összefoglalja a gyermekkori hypertonia epidemiológiáját, valamint a vérnyomáscsökkentő kezelés célkitűzéseit, alapelveit és speciális szempontjait. Ismerteti a 24 órás monitorozás jelentőségét és annak alkalmazási feltételeit.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Mumps a terhesség alatt
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2002;4(2):85-7.
A terhesség első trimeszterében bekövetkező fertőzés megemeli a spontán vetélések számát. Második és harmadik trimeszterben már nem emeli a magzati halálozást.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ápolói státusz - kiemelten a szociális szférában
Ápolásügy 2002;15(4):10-2.
Az ápolók társadalmi megítélése napjainkban is ellentmondásos, gyakran elmarasztaló, megbélyegző, igazságtalan. A szerző vizsgálatának célja az volt, hogy feltárja az ápolói státusz főbb ellentmondásait, amelyek a munkahelyi megterhelés fő feszültségforrásai lehetnek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A terhesség alatti gyógyszerszedés hatásai a magzatra
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2002;7(4):185-192.
A terhesség alatti alkoholfogyasztás, dohányzás és gyógyszerszedés lehetséges klinikai hatásait, veszélyeit, diagnosztikai lehetőségeit, valamint a magzatok és a csecsemők kezelési lehetőségeit foglalja össze a szerző.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Gyermekkori primer alvászavarok a gyakorlatban
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle 2002;7(4):164-5.
A közlemény szerzője áttekinti a nem organikus eredetű alvászavarok formáit, azok jellegzetességeit, valamint a lehetséges kezelési módokat.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Purulens meningitis kezelése a gyermekintenzív osztályon
Pediáter 2002;11(1):24-33.
A beszámoló összefoglalja a purulens meningitis leggyakoribb kórokozóit, a szükséges általános és specifikus kezelést, a szövődményeket és azok ellátását, valamint a prognózis kérdéseit.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.