Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Neurológiai szakápolástan
A központi idegrendszer gyulladásos megbetegedéseiben szenvedők ápolása- Agykoponya és gerincvelő sérültek ápolása- Autoimmun neurológiai kórképben szenvedők ápolása- Az agy és burkainak véráramlási zavaraiban szenvedők ápolása- Epilepsziában szenvedők ápolása- Extrapyramidalis megbetgedésekben szenvedők ápolása- Polyneuropathiaban szenvedők ápolása

"Megremegnek a ház őrzői és megrogynak az erős férfiak"
Nővér Praxis 2000;4(6):3-9.
A remegést évszázadokon keresztül az öregkor természetes velejárójának tartották. Ezt tükrözi a Biblia prédikátorork könyvének XII. része is, ahol a következőképpen írják le az öregséget: "megremegnek a ház őrzői és megrogynak az erős férfiak".
Összefoglaló közlemény
A háziorvosok szerepe az epilepsziások gondozásában
Br J Ophthalmol 2001;85(10):1213-9.
A háziorvos kulcsfontosságú szakember lehet az epilepsziás beteg életében, aki szaktudásával, emberi magatartásával, mindennapos életvezetési tanácsaival eljuttathatja a beteget a teljes gyógyuláshoz vagy a betegség elfogadásán keresztül a teljes vagy majdnem teljes élethez.
Rövid közlemény
Szemlézés
A rehabilitáció lehetőségei és korlátai stroke-ban
BMJ 1997;315:85-8.
A szerző a stroke-ellátás és a rehabilitáció területén szerzett sokéves kutatómunka tapasztalatai alapján foglalta össze az alkalmazható módszerek elveit, törvényszerűségeit. Külön fejezetben emelte ki a stroke-rehabilitáció eszközeit, illetve a rehabilitáció határait és korlátjait.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Szűnjön meg az epilepszia körüli homály!
BMJ 1997;314:1013.
Az összefoglaló közlemény a WHO és az epilepsziával foglalkozó két világszervezet, a Nemzetközi Epilepszia Ellenes Liga (szakmai szervezet) és a Nemzetközi Epilepszia Ellenes Iroda (laikus szervezet) által világszerte meghirdetett kampány anyaga alapján készült.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Stroke-betegek ápolási terve
Nővér 2001;14(1):3-6.
A szerző által ismertetett ápolási terv olyan irányelveket mutat, mellyel egyben jellemzi is nagy vonalakban azokat a tevékenységi köröket, amelyekkel az ápoló a stroke-betegek ellátása során találkozik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hemipareticus betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
Nővér 1995;8(6):5-11.
A stroke (szélütés) miatt Magyarországon évente 30-40 ezer új betegre lehet számítani. Ma feltehetően körülbelül 200 ezer, agyi történésen átesett beteg él hazánkban. A stroke és közvetlen szövődményei a harmadik leggyakoribb halálokok a koszorúér-elzáródás, valamint a daganatos megbetegedések mellett csakúgy hazánkban, mint a fejlett államokban. A stroke-ban szenvedő betegek ápolása kiemelt szaktudást és figyelmet igényel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hólyagmenedzsment fejsérülést elszenvedett felnőttek esetében
MR Kossuth 2001.10.26.
A vizeletincontinentia meglehetősen általános probléma a koponyasérülést elszenvedett betegek körében, viszont az egészségügyi szakemberek gyakran elhanyagolják a kérdéskört.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A hemiparesisben szenvedő betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
BMJ 1997;314:1329-32.
A féloldali bénulással otthonukban fekvő betegek életkilátásának egyik kulcsa, hogy milyen mértékben lehet betartani és betartatni a stroke-betegek fektetési és mobilizációs szabályait az otthoni környezetben, s ezzel megalapozni a további rehabilitációt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az anoxiás agykárosodást szenvedett betegek rehabilitációja reanimáció után
Orv Hetil 2000;141(26):1439-42.
A szerzők a reanimációt követő rehabilitációról és annak eredményéről számolnak be diffúz anoxiás agykárosodást szenvedett betegek esetében. A rehabilitáció során a legnagyobb nehézséget a memória- és figyelemzavar, apraxia, valamint az ataxia okozta.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A sclerosis multiplexben szenvedő emberek állapotának bioszociális vonatkozásai
Nővér 1998;11(5):25-8.
A mai magyar egészségügyi rendszer keretein belül a betegség organikus gyógyítása mögött legtöbbször elmarad a pszichoszociális gondozás. Pedig fontos lenne a személyes beszélgetés a betegekkel, melynek célja, hogy emocionálisan tehermentesítse a beteget és segítse, hogy helyzetét fel tudja fogni.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.