Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Pszichiátriai szakápolástan
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

A női alkoholizmus ápolói megítélése
Nővér 2002;15(3):15-8.
Amikor az alkoholizmusról beszélünk, legtöbbször férfi alkoholbetegre gondolunk. Annak ellenére, hogy a női alkoholbetegek száma egyre növekszik, hajlamosak vagyunk a jelenséget szigetszerű problémaként kezelni.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nappali kórház szervezési tapasztalatai
Rehabilitáció 2001;11(4):12-5.
A nappali kórház olyan "átmeneti intézmény" az osztályos és az ambuláns ellátás között, amely lehetővé teszi a beteg fokozatos, lépcsőzetes rehabilitációját, a pszichiátriai kontroll mind indirektebb formáinak alkalmazását, a mind önállóbb életvitel gyakorlását.
Szemlézés
A munkaterápia mint a pszichiátriai rehabilitációs folyamat katalizátora
Rehabilitáció 1996;5(1):29-31.
A pszichiátriai rehabilitációban a munkaterápia különleges jelentőségű, mert a kóros motivációs rendszereket - egyfelől a munkavégzés kapcsán - kedvezően befolyásolja, másfelől a munkaterápiás csoport hatása révén a viselkedésre gyakorol erőteljes befolyást. A munkaterápia a reszocializáció folyamatában betöltött szerepe révén válik jelentőssé.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Mégis kinek a szükséglete, avagy a megfordított Maslow-piramis
BMJ 1996;313:1657-8.
A mai korszerű betegközpontú ápolási filozófia és az Egészségügyi Törvény előírásai értelmében a pszichiátriai osztályon is előtérbe kerül az ápolási folyamat szerinti betegápolás és az ennek megfelelő dokumentációvezetés. A publikáció szerzője arra keresi a válasz, hogy miben különböznek a pszichiátriai betegek szükségletei az egyéb, nem mentális eredetű betegségekben szenvedőkétől.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A depresszió ambuláns farmakoterápiája
LAM 1999;9(11):847-51.
A zavartalan életvitel, a funkcióképesség és a biztonságosság alapján ma nemzetközileg egyre általánosabb az ajánlás, hogy a depressziós járóbetegek kezelését elsőként többnyire az SSRI vagy RIMA típusú gyógyszerekkel helyes elkezdeni, és csak szükség esetén, a második lépcsőben mérlegelni a hagyományos, nem szelektív szerotoninreuptake-gátló gyógyszerek adását.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Szkizofréniában szenvedő betegek risperidone kezelésének egészség-gazdaságtani szempontjai
A szkizofrénia a fejlett országokban a legköltségesebb pszichiátriai betegség mind pénzügyi szempontból, mind szociális hatását tekintve. A betegek és családjuk nem orvosi jellegű költségei, és az egyének és környezetük szenvedéséből származó, anyagiakban nem kifejezhető szociális teher mellett, az egészségügyi ellátás közvetlen kiadásai is igen jelentősek.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Farmakoterápia a pszichiátriai rehabilitációban
Rehabilitáció 2001;11(4):3-9.
A pszichiátriai ellátásban és rehabilitációban a pszicho- és a szocioterápia mellett mind nagyobb hangsúlyt kap a biológiai módszerek alkalmazása. Ezen módszerek közül a gyógyszeres eljárások területén olyan új típusú készítményeket alkalmaznak, melyek más rehabilitációs technikák, módszerek alkalmazását is lehetővé teszik.
Szemlézés
Gyógytorna a pszichiátriai betegségek gyógyításában
MR Kossuth 2001.10.25.
A Szegedi Tudományegyetem Neuropszichiátriai Osztályán a betegforgalmi adatok szerint igen sok depressziós beteget kezelnek. A gyógytorna a pszichiátriai kezelési terv része, a szerző részt vesz abban a csapatmunkában, amelynek eredménye a betegek átmeneti vagy teljes gyógyulása.
Rövid közlemény
Szemlézés
A schizophren betegek közösségi ellátásának alapelvei
BMJ 1997;314:1531-5.
A schizophren betegek gondozása igazán hatékonyan csak kombinált gyógyszeres, pszicho-illetve szocioterápiás beavatkozásokkal valósítható meg. A gyógyszeres kezelés mellett segítenünk kell a beteg beilleszkedését a társas környezetbe, az önálló életvitel kialakítását és együttélését a betegséggel.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Új utakon a depresszió és a pszichotikus betegségek gyógyszeres kezelésében
LAM 1999;9(11):840-6.
A modern antidepresszívumok és antipszichotikumok alkalmazásával - magas áruk ellenére - jelentős eredmény érhető el mindkét betegség súlyos közgazdasági terheinek csökkentésében, tehát a korszerű szerek alkalmazásának korlátozását szakmai és gazdasági szempontok nem indokolják.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.