Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Alapellátás-otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

Gátizomtorna a nők életminőségének javítására
Nővér Praxis 2002;5(8):39-41.
A gátizomtornát magába foglaló intim torna, egy speciális egészségvédő - és helyreállító tréning, a kismedencei szervek és a gát védelmét tudatosítja. Életmódi tanácsokkal kiegészítve egy komplex egészségnevelő, egészségfejlesztő program.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A decubitus megelőzése és kezelése
Nővér Praxis 2001;4(3):15-8.
A várható élettartam növekedésével egyre több az otthon ápolt, mozgásképtelen idős beteg, a szaporodó baleseteknek pedig egyre több túlélőjét képes az orvostudomány életben tartani. A legtöbbször a hetven évnél idősebbeken észlelhető felfekvés ezért egyre gyakoribbá vált.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Otthoni ápolás az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte
Gyermekgyógyászat 2000;(51):413-8.
Az egészségügyi ellátó rendszerek struktúrájának átalakítása számos országban, így Magyarországon is, napirenden szereplő kérdés. Az egészségügyi reformintézkedések jelentős hatást gyakorolnak, és új követelményeket támasztanak az ellátó rendszer minden területén, amely alól az ápolás sem képez kivételt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Orvosi rehabilitáció
BMJ 2001;322(3):219-21.
Az egészségügyi ágystruktúra átszervezése, az aktív ágyak krónikus, illetve rehabilitációs ágyakká történő alakítása, valamint finanszírozási szempontok figyelembevétele miatt különösen fontos tisztázni, hogy mikor beszélünk orvosi rehabilitációról, illetve utókezelésről, hosszú távú ápolásról vagy gondozásról.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Dzsakartai Nyilatkozat, Egészségmegőrzés a XXI. században
N Engl J Med 2001;344(2):102-7.
1997-ben Dzsakartában rendezték meg az Egészségmegőrzés 4. Nemzetközi Konferenciáját Új kor új szereplői: az egészségmegőrzés irányai a XXI. században címmel. A téma iránt érdeklődők az egészségmegőrzés korábbi eseményeiből kiindulva ismerhetik meg a XXI. századra szóló útmutató irányelveket, melyeket remélhetőleg Magyarországon is sikeresen lehet meghonosítani és alkalmazni.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
A lábszárfekély modern sebkezelése az otthonápolásban
Nővér 2002;15(5):24-6.
Magyarországon a lakosság megközelítőleg 2%-a szenved lábszárfekély betegségben. A krónikus sebek kezelése és gyógyulása hosszú ideig tart, az egészségügynek éppúgy megterhelést jelent, mint a betegnek és családjának.
Pályázat
Szemlézés
Otthoni betegápolás a főiskolai diplomásápoló-képzésben
Nővér 1999;12(3):25-6.
Sok érv szól amellett, hogy a jövőben mindinkább preferált szakmai terület legyen az otthoni szakápolás, az otthonápolás az egészségügyi ellátás és ápolás más formái között. Az oktatás feladat olyan ápolók elméleti és gyakorlati képzése, akik képesek lesznek ezeknek a követelményeknek magas szinten megfelelni.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés
A hemipareticus betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
Nővér 1995;8(6):5-11.
A stroke (szélütés) miatt Magyarországon évente 30-40 ezer új betegre lehet számítani. Ma feltehetően körülbelül 200 ezer, agyi történésen átesett beteg él hazánkban. A stroke és közvetlen szövődményei a harmadik leggyakoribb halálokok a koszorúér-elzáródás, valamint a daganatos megbetegedések mellett csakúgy hazánkban, mint a fejlett államokban. A stroke-ban szenvedő betegek ápolása kiemelt szaktudást és figyelmet igényel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Érbetegségek rehabilitációja - közös felelősség
MR Kossuth 2001.10.04.
Hazánkban a cardiovascularis mortalitás az utóbbi években változatlanul, több mint 50%-kal a halálokok között első helyen áll. Különösen fontos, hogy az érbetegségben szenvedők rehabilitációjáról szó essék, hiszen ez magába foglalja, nemcsak az érbetegek utókezelését, hanem a megelőzést, a betegek szűrését, illetve szükség esetén a megfelelő szakintézetbe küldést is.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.