Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Bioetika-Ápolásetika
A betegjogok megjelenése az egészségügyben és az ápolói gyakorlatban. A betegek érdekvédelme, betegj- A bioetika, ápolásetika oktatása- A halál körüli morális, etikai kérdések az ápolásban- Ápoló-beteg-orvos kapcsolatának etikai kérdései az egészségügyben- Az ápolók sztrájk akciói során felmerülő etikai kérdések- Bevezetés a bioetika, ápolásetika témaköreihez. Az ápolásetika története, az ápolói kódexek a gyakor- Műhibák az ápolói gyakorlatban- Speciális betegcsoportok ápolásának etikai kérdései

Nővéretika az idősek ellátásánál
Batthyány- füzetek 1992;(4):23-5.
A szerzők Simone de Beauvoirt idézik az idősek ellátásával kapcsolatban: ''Milyennek kellene lennie annak a társadalomnak, amelyben öregkorára is ember maradhat az ember? A válasz egyszerű - mondta Beauvoir. Egész életében emberszámba kell venni.''
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyermekjogok az adatvédelem tükrében
Alkotmány és Jogpolitikai Intézet. A Nyílt Társadalom Intézet Társintézete. 1997;5-66.
A tanulmány szerzői a gyermekjogok és az adatvédelem legfontosabb kapcsolódási pontjait mutatják be. A sajátos jogokat dokumentumok és jogvédelmi intézkedések bemutatásával szemléltetik.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Az orvosi eskü és a művi abortusz
Magyar Bioetikai Szemle 1996;2(1):26-31.
A közlemény témája a művi abortusz, a magzatvédelmi törvény és az orvosi hivatás. A szerző részletesen ismerteti a Párizsi Nyilatkozatot (1974), amely a World Federation of Doctors Who Respect Human Life nevű szervezet állásfoglalását tartalmazza.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Jótékony, önként vállalt eutanázia: kihívás a terminális állapotú betegeket ellátó szakszemélyzet számára
Nurs Ethics 1998;5(4):295-306.
A cikk szerzője meghatározza a jótékony, önként vállalt, aktív eutanázia fogalmát. Igen érdekes módon tárja elénk egy fiatal orvos és két ápolónő erkölcsi állásfoglalását egy angol orvos tevékenységéről, aki azzal indokolta a betegek halálba segítését, hogy azt kegyelemből tette.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A beteg gyermek tájékoztatása
Nurs Ethics 1996;3(1):65-8.
Az 1996-ban angolul megjelent cikkben a magyarországi etikai oktatással kapcsolatos első vizsgálatot ismerteti a szerző. A téma a mindkét vese eltávolítására váró gyermek tájékoztatásának problémája.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hippokratész vagy Taigetosz - etikai dilemmák az újszülöttsebészetben
Orv Hetil 1996;137(3):115-9.
A szerző a súlyosan károsodott újszülöttek ellátásának etikai problémáival foglalkozik. Esetismertetések kapcsán mutatja be a kezelés során felmerülő problémákat, és áttekinti a témával kapcsolatos szakirodalmi ajánlásokat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Jog a halálhoz?
Nurs Ethics 2000;7(5):451-4.
A Nursing Ethics kiadója két jelentős bioetikust kért fel, hogy egy adott történetet értelmezzenek az olvasóknak. Az elemzés két, a halál közelében lévő ember ellátásának morális kérdésével foglalkozik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Találkozásaim az etikával
Magyar Bioetikai Szemle 1995;1(1-2):3-5.
A szerző szakmai és személyes életútja során felmerülő etikai problémák felvetésével az orvosi munka ellentmondásait feszegeti. A bioetika egészségügyi gyakorlatban betöltött szerepét tárgyalja és bírálja.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A tájékoztatás és kezelés visszautasításának problémája a szülészeti ellátás során
Nővér 2000;13(3):30-4.
A szülésznői gyakorlat terén egyedülálló cikk szerzője a tájékoztatás és a tájékozott beleegyezés etikai és jogi vonatkozásait járja körül. A szerző számos etikai problémát hoz fel példaként a gyakorlatból.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A professzionális ápolóknak szüksége van saját etikára: az ápolásetika jelenlegi helyzete Hollandiában
Nurs Ethics 1994;1(1):25-33.
Az ápolásetika jelentősége megnő azokban az országokban, ahol az egy kultúrájú lakosság a migráció folytán többkultúrájúvá válik. Ekkor az etikai kérdések a betegápolásban különös jelentőséget kapnak, hiszen a hasonló morális tartalmú ügyek eltérő kultúrák esetén más megvilágításba kerülnek.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.