Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Bőrgyógyászat
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei- Allergiás bőrbetegségek- Bőr anatómiája, élettana, immunológiája- Bőr daganatos betegségei és hisztológiája- Bőrgyógyászati kezelés- Bőrsebészet, phlebológia, nyirokkeringési zavarok- Dermatoinfektológia- Granulomás jellegű bőrbetegségek- Hólyagos bőrbetegségek és kollagenosisok- Kozmetológia, öregedés, LASER- Papulosquamosus kórképek

Az ultrahang vizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján fellépő akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomonkövetésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13:1225-30
A szerzők herediter angioneuroticus oedema akut hasi rohamaiban 10 év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomonkövetésben, egyben verifikálva a felállított diagnózist, a hasi ultrahang vizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák, mely a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek demonstrálására leginkább alkalmas, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Citokinek
Hautarzt 2001;52(8):691-6.
A szerzők a citokinek különböző bőrtumorokban való terápiás felhasználásával nyert eddigi tapasztalatokat, illetve a további klinikai kipróbálások irányait tekintik át.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
A transzdermális transzport olajsav által indukált változásainak in vitro megjelenítése és mennyiségi meghatározása két-foton fluoreszcens mikroszkópiával
J Invest Dermatol 2001;117(1):16-25.
A szerzők a bőrön keresztül történő transzportfolyamatok mechanizmusának, a transzport kémiai módosításának vizsgálatára alkalmas fluoreszcens mikroszkópos módszert mutatnak be. 3 dimenziós image létrehozásával és a transzportot jellemző paraméterek számszerű meghatározásával elkülönítik a hidrofil és hidrofób molekulák diffúziójára vonatkozó sajátosságokat és rámutatnak az olajsav permeabilitást módosító hatásának mibenlétére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A szilikonos és a nem-szilikonos gél tapaszok összehasonlító vizsgálata: kontrollált klinikai vizsgálat
Dermatol Surg 2001;27(8):721-6.
A vizsgálat szerint a szilikon- és nem-szilikon gél tapasz ugyanolyan hatékony a keloidok és hypertrophiás hegek kezelésében.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A pseudoxanthoma elasticum molekuláris genetikája
Exp Dermatol 2001;10(4):221-8.
A pseudoxanthoma elasticum örökletes kötőszöveti betegség. Intra- és interfamiliáris fenotípus variációk előfordulnak
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az ultrahangvizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomon követésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(10):1225-30.
A szerzők a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok kapcsán tíz év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomon követésben - bizonyítva egyúttal a felállított diagnózist - a hasi ultrahangvizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák. A vizsgálat a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek a kimutatására a legalkalmasabb, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A syphilis szokatlan megjelenési formái
Magyar Venerológiai Archívum 1997;1(1):35-41.
Hazánkban 1994 óta - bár sporadikusan - újra emelkedik a syphilises esetek száma. A klinikai tünetek széles variációja miatt fontos a háziorvosok figyelmét felhívni a syphilis klasszikus tüneteire, illetve a szokatlan manifesztációjú esetekre.
Esetismertetés
Szemlézés
A terhesség specifikus dermatosisai: újraértékelés
J Eur Acad Dermat Vener 2001;15(3):197-206.
A szerzők a terhesség jó- és rosszindulatú bőrtüneteiről számolnak be.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A retinsav indukálja a plazminogén aktivátor rendszert a humán epidermalis keratinocytákban
J Invest Dermatol 2001;116(5):778-84.
A szerzők az all-transz-retinsav plazminogén aktivációra gyakorolt hatását vizsgálják. Megállapítják, hogy a plazminogén rendszer aktivátor és inhibitor komponenseinek eltérő mértékű indukciója a keratinocytákban fontos szerepet játszhat a retinsav sebgyógyulásra gyakorolt kedvező hatásának kialakulásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Daganatos betegségek incidenciája hidradenitis suppurativában szenvedő betegekben
Arch Dermatol 2001;137(6):730-4.
Komoly vizsgálódási háttérrel rendelkező összefoglaló közlemény a svédországi HS betegpopulációban a rák-incidencia terén.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.