Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Családorvostan
A családorvoslás szakterületének sajátosságai- Családorvoslás- Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések- Krónikus gondozást igénylő megbetegedések

Az irritábilis bél szindróma kezelése
Gastroenterology 2001;120: 652-668.
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom kritikus megközelítése: patofiziológia, diagnózis és kezelés
Am J Gastroenterol 2001;96:958-68.
A mellkasi fájdalom differenciál-diagnognisztikájának kiemelt jelentőségét az időfaktor és a markánsan különböző terápiás konzekvenciák adják. A szerzők az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom hátterének tisztázásához nyújtanak segítséget.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
A botulinum toxin indikációja és hatékonysága az emésztőtraktus betegségeiben
Eur J Gastroenterol Hepatol 2001;13:603-9.
Az utóbbi években az A típusú botulinum toxint (BT) sikerrel alkalmazták a felső és alsó emésztőtraktus fokozott simaizom-tónusra visszavezethető betegségeiben.A szerzők összefoglalják a BT hatásmechanizmusát, indikációit, hatékonyságát és mellékhatásait.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Genetikai vizsgálatok és tanácsadás az örökletes colorectalis carcinomaban.
Aliment Pharmacol Ther 2002;16:1843-57.
A szerzők az örökletes colorectalis carcinoma szindrómák elméleti (genetikai) hátteréről, és gyakorlati vonatkozásairól adnak nagyszerű áttekintést.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Dohányzás és coeliakia: egy case-control vizsgálat
Am J Gastroenterol 2001;96:2388-391.
Az elmúlt években több tanulmány is a dohányzás esetleges protektív szerepéről számolt be. A szerzők a saját beteganyagukban végzett felmérés eredményeit ismertetik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nyelőcső motilitása gastrooesophagealis reflux betegségben a fundoplicatio előtt és utána: egy prospektív, randomizált, klinikai és manometriai vizsgálat
Gastroenterology 2001;121:5-14.
A szerzők a nyelőcső diszmotilitásnak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERB) tüneteire, illetve a laparoscopos fundoplication átesett betegek klinikumára kifejtett hatását térképezték fel. Megállapításuk szerint a nyelőcső diszmotilitás nem képezi laparoscopos fundoplicatio indikációját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A funkcionális emésztőrendszeri kórképek bővülő patofiziológiai modelljei
Gastroenterology 2002;122:2032-48.
A funkcionális emésztőrendszeri kórképek gyakorlati problémáit tárgyaló közlemények száma szinte végtelen. A gyakorló orvos által elrendelt korszerű gyógyszerekhatásmechanizmusának megértéséhez azonban nem kerülhető el a bonyolult patofiziológiai jelenségek legalább sematikus megismerése, amihez ez az összefoglaló remek segítséget kínál.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Kontaminált vékonybél szindróma és metabolikus osteopathia
Dig Dis Sci 2001;46(5):1077-82.
A kontaminált vékonybél szindróma (KVS) malabsorptiohoz vezet, ezáltal megnő a metabolikus osteopathia kifejlődésének kockázata is. A szerzők KVS-s betegeknél végeztek csontsűrűség vizsgálatokat, majd az eredményeket ismerten csontvesztéshez vezető állapotok figyelembe vételével értékelték.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Dyspepsias panaszok az alapellátásban. Háziorvosi gyakorlatban elvégzett vizsgálat megfigyelései
Eur J Gastroenterol Hepatol 2002;14:985-90.
A szerzők a funkcionális dyspepsia és a demográfiai, klinikai és szocio-ökonomikus tényezők kapcsolatát vizsgálták a háziorvosi gyakorlatban. Eredményeik alapján megállapítják, hogy a háziorvosi rendeléseken jelentkező betegek számottevő hányadát képezik a dyspepsias betegek, illetve az emésztőrendszeri tünetek közötti jelentős átfedések miatt az empirikusan kezelhető betegek aránya várhatóan csökken.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Barrett metaplasia: új diagnosztikus és terápiás eljárások
Scand J Gastroenterol 2002;(37)236:9-14.
A rutin endoscopia nem elég szenzitív a Barrett metaplasia kimutatására. Az új optikai módszerek és endoscopos resectios technikák segítségével lehetővé válik a metaplasias területek azonosítása, célzott biopsziák vétele és szükség esetén a dysplasias vagy malignus területek eltávolítása.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.