Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Fül-orr-gégészet
A Fül betegségei- A Nyaki régió megbetegedései- Fül-orr-gégészet- Gégebetegségek- Orr és orrmelléküregek megbetegedései- Speciális fül-, orr-, gégészeti témakörök- Szájüreg és garat betegségei

Funkcionális endoszkópos sinusműtéten átesett gyermekbetegeink utánvizsgálata
LAM 1997;7(3): 130-134.
A szerzők véleménye szerint a funkcionális endoszkópos sinussebészet (FESS) hatásos módszer az ismétlődő légúti infekciók megszüntetésében. A recidíváló légúti gyulladások hátterében keresni kell a melléküregek idült betegségeit.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A szénanáthás betegek allergénspektrumának változása a Dél-Alföldön (1990-1998)
Orv Hetil 2000;141(29):1617-20.
A szerzők allergológiai és aeropalinológiai vizsgálataik alapján arra a kérdésre kerestek választ, hogy hogyan változott a szezonális rhinitis allergicás betegeik allergénspektruma, és ezzel összefüggésben panaszaik szezonalitása, illetve a régió légköri allergizáló pollen-mennyisége, összetétele az elmúlt 9 évben.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Nyomáskiegyenlítő tubusbehelyezéssel kezelt krónikus serosus otitises betegeink követéses vizsgálata
Orv Hetil 2001;142(13):675-80.
A szerzők krónikus serosus otitis miatt nyomáskiegyenlítő tubussal kezelt 50 betegük hosszú távú eredményeit ismertetik. Vizsgálataik alapján úgy vélik, hogy bár a nyomáskiegyenlítő tubus alkalmazása valószínűleg lassítja a végleges károsodások kialakulását, a jövő feladata újabb terápiás módszerek kialakítása.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Ágymelletti percutan tracheostomia: 72 kritikus állapotú beteg kezelése során szerzett tapasztalatok
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(1):64.
Tartósan intubált, lélegeztetett betegek esetében a szövődmények csökkentése céljából felmerül a tracheostomia elkészítésének igénye. A percutan technika alkalmazása mellett a műtéti megterhelés (szállítás, beavatkozás tartama), a korai (vérzés, fertőzés), valamint a késői szövődmények (stenosis) száma is csökken, így ígéretes beavatkozásnak tűnik tartósan lélegeztetett betegek esetében.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Antibiotikum-profilaxis a fej-nyak régió onkológiai sebészetében
LAM 1999;9(1):24-28.
A szerzők 133 fej-nyak tumoros betegnél alkalmazott szisztémás antibiotikum-profilaxis tapasztalatait közlik. Eredményeik szerint a szisztémás antibiotikum-profilaxis a fej-nyak sebészetben is biztonsággal alkalmazható, költségkímélő módszer.
Rövid közlemény
Absztrakt
Interleukin-4, interleukin-5, triptáz és eosinophil kationos proteinszintek meghatározása az orrmosó folyadékban rhinitis allergicában
Orv Hetil 2000;141(35):1919-22.
A szerzők 15 Prick-teszttel igazolt pollenallergiás gyermeknél pollenszezonon kívül nazális öblítőfolyadékban mérték az interleukin-4, interleukin-5, triptáz és eosinophil kationos proteinértékeket. Kontroll 15 nem allergiás gyermek volt.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A glükokortikoid mometazon furoát orrspray formában való adásának hatása szezonális allergiás rhinitisben
BMJ 1998;317:780-3.
A mometazon furoát glükokortikoid orrspray (MFNS) klinikai hatását és toleranciáját 196 szezonális allergiás rhinitisben szenvedő betegen vizsgálták a szerzők. A hatás kiértékelésének alapjául szolgáló nasalis és nem nasalis tünetek regisztrálása a kezelés előtt (1. nap), valamint a 3. 7. és 14. napi viziteken történt.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Penicillin az akut pharyngitis kezelésében: a hétnapos kezelést a háromnapos, illetve placebokezeléssel összehasonlító randomizált, kettős vak vizsgálat felnőtteknél
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(2):90-95.
A hétnapos penicillinkezelés jobbnak bizonyult, mint a háromnapos kúra vagy a placebo a pharyngitis tüneteinek megszüntetésében A csoportú streptococcusok, és esetleg nem A csoportú streptococcusok okozta fertőzésekben.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Cogan-szindróma
LAM 1999;9(1):18-22.
Abban az esetben beszélnek Cogan-szindrómáról, ha nem szifiliszes eredetű interstitialis keratitis vestibularis és cochlearis tünetekkel jár együtt. A kórkép mielőbbi diagnosztizálása azért szükséges, mert nagy a valószínűsége a teljes süketség kialakulásának.
Esetismertetés
Absztrakt
A gastrooesophagealis reflux betegség gégészeti, pulmonológiai és kardiológiai vonatkozásai
LAM 1999;9(9):652-7.
A gastrooesophagealis reflux betegség nagyon gyakran okoz extraoesophagealis tüneteket. Ezek gégészeti, tüdőgyógyászati, esetleg kardiológiai kórképeket utánoznak, és intenzitásukkal oly mértékben előtérbe kerülnek a klinikai képben, hogy az alapbetegség rejtve is maradhat.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.