Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Gyermekgyógyászat
A veleszületett anyagcsere-betegségek- Allergológia, Immunológia- Fül-orr-gégészet- Gasztroenterológia- Gyermekaneszteziológia és intenzív terápia- Gyermekneurológia- Intenzív terápia- Klinikai genetika- Pulmanologia

Kontaminált vékonybél szindróma és metabolikus osteopathia
Dig Dis Sci 2001;46(5):1077-82.
A kontaminált vékonybél szindróma (KVS) malabsorptiohoz vezet, ezáltal megnő a metabolikus osteopathia kifejlődésének kockázata is. A szerzők KVS-s betegeknél végeztek csontsűrűség vizsgálatokat, majd az eredményeket ismerten csontvesztéshez vezető állapotok figyelembe vételével értékelték.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A rekurrens vagy krónikus pancreatitis-szel a cysticus fibrosis gén mutációi összfüggésbe hozhatók, de a kationos tripszinogén gén nem
Am J Gastroenterol 2000;95:2061-67.
A szerzők a cysticus fibrosis transzmembrán konduktancia regulátor gén és a kationos tripszinogén gén mutációit vizsgálták idiopathias krónikus pancreatitisben. A szerzők konklúziója szerint a betegség kialakulásában a két gén közül csak a cysticus fibrosis gén mutációnak lehet szerepe.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Coeliakiás betegek testtömegindexének előre tervezett vizsgálata
BMJ 1998;317:1290
A szerzők ebben az igen egyszerű, előre tervezett vizsgálatban azt a tapasztalatot kívánták objektivizálni, mely szerint a felnőttkori coeliakia nem feltétlenül jár alacsony testsúllyal.
Rövid közlemény
Szemlézés
A szövetitranszglutamináz-ellenes antitest szérumvizsgálatának szenzitivitása endomysiumellenes antitest-pozitív és negatív coeliakiás betegeknél
Scand J Gastroenterol 2000;36:511-14
Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a szövetitranszglutamináz-ellenes antitest kimutatását célzó vizsgálat szenzitivitása és specificitása coeliakiában megegyezik az endomysiumellenes antitest-vizsgálat kapcsán észleltekkel. A szerzők e két szerológiai vizsgálat megbízhatóságát és egymáshoz való viszonyát hasonlították össze saját beteganyaguknál.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A B12-vitamin coeliakiában észlelt alacsony szérumszintjéért nem az autoimmun gastritis a felelős
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2002;14:425-427.
Noha a B12-vitamin felszívódásában a coeliakia által leginkább érintett proximalis vékonybél nem játszik kitüntetett szerepet, coeliakiás betegeknél mégis gyakran észlelhetünk B12-malabsorptióra utaló tüneteket. A szerző ezt a kérdést kívánta tisztázni retrospektív vizsgálatában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Dohányzás és coeliakia: egy case-control vizsgálat
Am J Gastroenterol 2001;96:2388-391.
Az elmúlt években több tanulmány is a dohányzás esetleges protektív szerepéről számolt be. A szerzők a saját beteganyagukban végzett felmérés eredményeit ismertetik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Csak az endomysiumellenes antitest-vizsgálatra hagyatkozva a coeliakia valós prevalenciáját 20%-kal alulbecsüljük
Scand J Gastroenterol 2000;35:181-3
A coeliakia szerológiai szűrésében az endomysiumellenes antitest- (EMA) vizsgálat korábban egyeduralkodónak számított. A szerző megállapítása szerint az EMA-negatív coeliakia gyakori, ezért ha a biopsziát csak az EMA-pozitív betegeknél végezzük el, akkor a betegek egyötödénél elmarad diagnózis felállítása.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az emésztőrendszer fejlődési rendellenességeinek praenatalis diagnosztikája ultrahangvizsgálattal
Ann NY Acad Sci 1998;847:53-8
A szerző az emésztőrendszeri fejlődési rendellenességek ultrahangos vizsgálatának tapasztalatait tekinti át. Megállapítása szerint szakképzett vizsgáló személyzet és - szükség esetén időben bevethető - újszülött-sebészeti háttér esetén ezek az anomáliák felfedezhetővé, a szülés és az esetleges műtéti beavatkozás pedig tervezhetővé válnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A non-Hodgkin-lymphoma kockázata coeliakiában
JAMA 2002;287:1413-19
A non-Hodgkin-lymphoma a coeliakia egyik leggyakoribb és egyben legveszélyesebb késői szövődménye. A szerzők célja a multicentrikus, előre tervezett vizsgálat keretén belül az volt, hogy felmérjék a non-Hodgkin-lymphoma gyakoriságát coeliakiás betegeknél.
Eredeti közlemény
Szemlézés
XY nő dysgerminomával és az SRY gén kódoló szekvenciájában eltérés nélkül
Cancer Genet Cytogenet 2002;136:58-61.
A szerzők egy 11 éves lánygyermek esetét ismertetik ebben a közleményben. A gyermek kromoszomális neme férfi, fenotípusa lány. A gyermekben teljes gonád-dysgenesist és dysgerminomát mutattak ki. Az eddig ismert és a nemi differenciálódásban szerepet játszó gének az ismertetett esetben normálisak voltak, ami arra utal, hogy a nemi-differenciálódásban eddig nem ismert gének is szerepet játszanak.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.