Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Dialkil-foszfátok gázkromatográfiás-tömegspektrometriás meghatározása vizeletben
Hardt Jochen, Angerer Jürgen
Journal of Analytical Toxicology 2000;24:678-84.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Rákóczy Ilona
A szerves foszforsav észter tipusú vegyületeket a mezőgazdaságban elsősorban rovarirtóként használják. Ezek a vegyületek az emberi szervezetre nagyon mérgezőek, mivel az acetilkolineszteraze enzimet bénitják. Az enzim aktivitása különböző módszerekkel mérhető, de az érzékenysége nem megfelelő, hogy monitorozzák a foglalkozás következtében veszélynek kitett embereket, vagy az átlag lakosságot. A mezőgazdaságban alkalmazott szerves foszfát vegyületek a szervezetbe kerülve különböző alkil foszfátokra bomlanak le, melyek az expoziciót követően a vizeletben 6-24 órán belül kiválasztódnak. Ezeknek a metabolitoknak a meghatározása megfelelő paraméter a biológiai monitorozásra. Ötvennégy esetet vizsgáltak, a metabolitokat a vizeletből folyadék-folyadék extrakcióval izolálták, és hat dialkil foszfát metabolitot kapilláris gázkromatográffal, tömegszelektiv detektálással azonositottak. A vizsgált hat alkil foszfátból egyet, vagy többet detektáltak a vizelet mintákban. A módszer nagyon érzékeny, ezért alkalmas az átlag lakosság szűrésére és a foglalkozás következtében veszélynek kitett emberek ellenőrzésében.

KOMMENTÁR
A vizeletben kiválasztódott alkil foszfát metabolitok eredete még nem tisztázódott teljesen. Feltételezés, hogy az átlag lakosság körében a házikertekben használt növényvédő szer maradványa okozhatja.

Irodalmi hivatkozások száma: 36
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 3

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.