Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Neurológia
Cerebrovascularis kórképek- Daganatos megbetegedések- Demyelinisatios kórképek- Epilepszia- Extrapyramidalis mozgászavarok- Fejfájás, krónikus fájdalom szindróma- Neuromuscularis kórképek

Ajánlási listák
A koenzim-Q10 hatása korai stádiumú Parkinson-kórban
Bizonyított, hogy lassítja a funkcionális romlást
CW Shults
Effects of coenzyme Q10 in early Parkinson disease: evidence of slowing of the functional decline
Arch Neurol 2002;59(10):1541-1550.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Klivényi Péter
A szerző egy kettős vak, multicentrikus, véletlen besorolásos vizsgálatot végezett el 80 Parkinson-kóros betegnél, akik egyéb kezelést nem igényeltek. A betegek véletlen besorolás alapján placebót, illetve 300, 600 és 1200 mg koenzim-Q10-et kaptak naponta per os. Az elsődleges hatékonysági mutatónak a szerző az UPDRS-skála változását tekintette. A vizsgálat 18 hónapig tartott. Az UPDRS-érték 11,9-del romlott a placebocsoportban, 8,8-del a 300mg-os, 10,8-del a 600mg-os és 6,69-dal az 1200mg-os csoportban. Az utóbbi csoportban tapasztalható változás a placebocsoportban tapasztalthoz képest szignifikáns volt. A fenti adatok alapján a szerző arra a következtetésre jutott, hogy a koenzim-Q10 biztonságos, mellékhatásmentes és hatásos a korai stádiumú Parkinson-kór kezelésére.

KOMMENTÁR
Ebben a közleményben nagyon figyelemre méltó adatokat találhatunk arra vonatkozólag, hogy a betegség lefolyása lassítható. Mivel a koenzim-Q10 forgalomban van, biztonságosan alkalmazható, elterjedésének csak az ára szabhat határt. A hatásosság igazolásához azonban nagyobb vizsgálatra van szükség.

Irodalmi hivatkozások száma: 48
Ábrák száma: 6
Táblázatok száma: 4


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Kezelési alapelvek. Kezdeti terápia Parkinson-kórban: evidencia alapú összefoglaló
Az összefogaló az utóbbi közel egy évtizedben megjelent új gyógyszerek helyét vizsgálja a Parkinson-kór kezelésében.

A Parkinson-kór korszerű gyógyszeres kezelése
A korszerű gyógyszerek nemcsak hatékony tünetjavító hatásukkal biztosítanak a betegeknek jobb életminőséget, hanem bizonyítékaink vannak arra is, hogy egyes szerek a betegség progressziójának lassításával a betegek életkilátásait is javítják.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.