Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Klinikai farmakológia
Gyógyszertan

Ajánlási listák
Immunpatogenezis májbetegségekben
II. rész. Vírushepatitisek, alkoholos és gyógyszeres májkárosodások
dr. Pár Alajos
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(5):277-80.

ABSZTRAKT
A dolgozat a fontosabb, ismert etiológiájú gyulladásos májbetegségekkel kapcsolatosan tárgyalja az immunológiai mechanizmusok patogenetikai szerepét.

Krónikus B- és C-hepatitisben az antivirális immunválasz gyengesége esetén a vírusinfekció perzisztál, ugyanakkor olyan autoimmun reakciók is indukálódhatnak, amelyek májsejtkárosodáshoz, illetve extrahepaticus szervmanifesztációkhoz is vezethetnek.

Hepatitis B-vírus-infekció esetén felnőtteknél általában hatékony a vírusneutralizációs és a celluláris reaktivitás, a T-sejt-funkció elégtelensége azonban az esetek 5-10%-ában krónikus B-hepatitishez vezet.

Hepatitis C-vírus-fertőzésben a vírusgén E2/NS1 szakaszának hipervariábilitása és a mutáns kvázispeciesek képződése révén csak ritkán tud kialakulni effektív antivirális védelem, és 60-80%-ban krónikussá válik az infekció. A molekuláris mimikri (a gazdai és a vírusproteinek szekvenciahasonlósága) autoimmun reakciót is eredményezhet, amely LKM-antitest-pozitív, úgynevezett 2. típusú autoimmun hepatitis formájában jelentkezhet.

Alkoholos hepatitis/cirrhosis: az etanol oxidatív metabolizmusa során a májban képződött reaktív metabolitok a proteinekhez kötődve olyan módosult molekulákat eredményeznek, amelyek immunválaszt képesek kiváltani. Mind a B-, mind a T-sejt-rendszer aktiválódik. Magas szérum-IgA-szint, szöveti IgA-depozíció, autoantitestek, immunkomplexek észlelhetők, valamint fokozott citokinképzés, emelkedett szérum-IL-6-, tumornekrózisfaktor-alfa- és transzformáló növekedési faktor-béta-szintek. Ez utóbbiaknak nemcsak a gyulladásban, de a fibrogenezisben is kulcsszerepet tulajdonítanak.

A gyógyszer okozta immunallergiás hepatitisek a citokróm P450 microsomalis gyógyszer-metabolizáló enzimrendszer és az immunszisztéma kölcsönhatásának megnyilvánulásai, ezek fő képviselője a halotánhepatitis. A P450-funkció eredményeképp keletkező gyógyszermetabolitok kovalensen kötődve a microsomalis proteinekhez neoantigének képződésére vezethetnek. Az utóbbiak olyan immunreakciót indíthatnak el, amelyek a hepatocyták károsodását okozhatják. Genetikai tényezők determinálhatják a fogékonyságot az immunallergiás gyógyszeres májkárosodásokra.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.