Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Reumatológia -
Terápia
Gyógyszeres terápia- Nem gyógyszeres kezelés

Ajánlási listák
Szisztémás lupus erythematosusban észlelt gastrointestinalis vérzés sikeres kezelése cyclosporin A-val
dr. Szegedi Gyula, dr. Zeher Margit, dr. Hafner János
Nephrol Dial Transplant 2001;16(6):1245-50.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Korda Judit
Szisztémás lupus erythematosusban (SLE), az SLE diagnózisát követően 10 évvel a cutan és a visceralis vasculitis kumulatív incidenciája 40%, a gastrointestinalis vasculitis előfordulása 0,2-2%. A vasculitis ulceratióhoz, vérzéshez, perforációhoz, infarceratióhoz és ileushoz vezethet, mortalitása 50%.

SLE-ben a vasculopathia gyulladásos vagy thromboticus eredetű, immunkomplexek, antineutrofil citoplazmatikus antitestek, és endothelsejt ellenes antitestek játszanak szerepet kialakulásában, de hypocomplementaemias forma is előfordul. A vasculitis főképp a bélfal kis ereit, ritkábban a középnagy mesenterialis artériákat is érinti. Immunhisztokémiai vizsgálattal az adventitiában és a mediában immunkomplex-, C3-, és fibrindepozitumok láthatók, melyek diffúz koncentrikus fibrosishoz, thrombosissal társulva fibrinoid necrosishoz, nyálkahártyavérzéshez vezetnek.

Tünetek

Hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fogyás, vérzés.

Diagnózis

Endoszkópia, biopszia és hisztológiai vizsgálat, kettős kontrasztos bélröntgenvizsgálat, 3 fázisú szcintigráfia és abdominalis angiográfia.
A hasi CT alkalmas a bélfal, a parenchymás szervek, az ascites és a hasi erek állapotának a megítélésére is.

Differenciáldiagnózis

Akut has, appendicitis, extrauterin graviditas, infekció, gyógyszermellékhatás, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, diverticulitis, abscessus abdominalis, periarteritis nodosa.

Terápia

Kortikoszteroid + cyclophosphamid.

Megbeszélés

A szerzők egyik betegük esetét ismertetik. Az SLE-ben előforduló gastrointestinalis vérzés szteroid, cyclophosphamid terápiára nem reagált, de a cyclosporin A adása hatásosnak bizonyult.
A cyclosporin A-kezelést elsősorban az SLE renalis és központi idegrendszeri manifesztációjában és egyéb terápiarezisztens immunocytopeniában javasolják.
Gastrointestinalis vasculitissel járó SLE sikeres cyclosporin A-kezeléséről ez az első közlemény.

KOMMENTÁR
A szerzők az SLE ritka szövődményére hívják fel a figyelmet. Vasculitises szövődmény esetén SLE-ben a szteroid és a cyclophosphamid hatástalansága esetén megkísérelhető a cyclosporin A alkalmazása.

Irodalmi hivatkozások száma: 34

Ábrák száma: 2

Táblázatok száma: 1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A proliferatív lupus nephritis új kezelési lehetőségei
A közlemény szerzői ismertetik az SLE patogenezisének újabb ismeretein alapuló innovatív terápiás lehetőségeket és a klinikumban már alkalmazott kezelési stratégiákat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.