Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ajánlási listák
Az orvosi eskü és a művi abortusz
Dr. Szinnyai A
Magyar Bioetikai Szemle 1996;2(1):26-31.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Rozsos Erzsébet
A szerző véleménye szerint a fogamzástól számított emberi élet továbbra sem kap jogi és erkölcsi védelmet Magyarországon, bár a magzatvédelmi törvény hozott bizonyos szemléletbeli változást. A szerző orvostörténeti áttekintést ad az élet tiszteletének etikai megítéléséről és annak fejlődéséről. Ismerteti a Nemzetközi Orvosi Eskü néven ismert Genfi Deklaráció (1968) teljes szövegét.
Az Orvosok Világszövetsége számos, az abortuszt érintő etikai kérdésben foglalt állást. Az 1970-ben és 1983-ban módosított Oslói Deklarációban, a terhességmegszakítással lelkiismereti okból egyet nem értő orvosokkal kapcsolatban a következőket fogalmazták meg: „Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy meggyőződése nem engedheti meg a művi vetélés véghezvitelét vagy arra vonatkozó tanács adását, joga van ahhoz, hogy visszalépjen, amennyiben biztosítja az orvosi ellátás folyamatosságát egy képesített kollégája révén.”
A Hollandiában 1974-ben megalakult, az élet védelmét szem előtt tartó szövetség (World Federation of Doctors Who Respect Human Life) alakulása évében kiadta a Párizsi Nyilatkozatot amely kilenc pontból áll. A tagok a fogamzástól kezdve a legnagyobb tisztelettel viseltetnek az emberi élet iránt. A nyilatkozatot elfogadó orvosnak tilos a beteget megölni vagy ártani neki. A szervezet orvosai a gyermek jogi védelmét kívánják biztosítani annak megszületése előtt. A nyilatkozat kimondja: „a művi abortusz nem orvosi ténykedés.”

KOMMENTÁR
Egy bizonyos orvosi tevékenység, az abortusz elvégzésének lelkiismeretei alapon történő visszautasítása felmerülhet a klinikai gyakorlatban. Mindazok, akik az élet védelmét szem előtt tartva azonosulnak a szerző által leírtakkal, szilárd állásfoglalást találnak álláspontjuk védelméhez.

Irodalmi hivatkozások száma: 0
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.