Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ajánlási listák
Gyermekjogok az adatvédelem tükrében
Magyar A, Varga I
Alkotmány és Jogpolitikai Intézet. A Nyílt Társadalom Intézet Társintézete. 1997;5-66.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Rozsos Erzsébet
A szerzők a fogalmak tisztázása (ki számít gyermeknek?) és az adatvédelmi ábécé után ismertetik az információs önrendelkezés jogszabályi garanciáit és a gyermek jogállását szabályozó ENSZ-dokumentumokat. Felsorolják a gyermekvédelmi törvény ide vonatkozó szabályait és ismertetik az adatvédelmi biztos hatáskörét, a bíróságok, valamint a civil szervezetek szerepét.
Az ajánlásban a szerzők külön fejezetben foglalkoznak a gyermek információs önrendelkezési jogával a gyakorlatban, valamint a polgári és büntetőperekben. Ismertetik a személyes adatok kezelésének szabályait az örökbefogadásnál. A mindennapos gyakorlatból vett példával szemléltetik a gyermek adatainak üzleti célú felhasználásával, az iskolai adatkezeléssel, valamint egy kérdőíves felméréssel kapcsolatban felmerülő problémákat.
A szerzők feldolgozzák és értelmezik az ide vonatkozó törvényeket, és bemutatják a jelenleg hatályos jogi szabályozást.

KOMMENTÁR
Az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, védőnők, szülésznők, mentőtisztek számtalan esetben találkoznak gyermekjogi problémákkal. Az újszülöttosztályon dolgozók vagy a védőnők gyakran kerülnek kapcsolatba az újszülötteket fényképezni akaró személyekkel. A védőnői és a családsegítő szolgálatok pedig az egymás felé történő adatszolgáltatás során kerülhetnek kényes helyzetbe. Csecsemő- és gyermekosztályokon, valamint a sürgősségi betegellátásban a „bántalmazott gyermek” adatainak kezelése jelent problémát. A tanulmányban hasznos ismeretek, állásfoglalások olvashatók. Gyermekekkel kapcsolatos kérdőívek elkészítésénél, tanulmányok, szakdolgozatok megírásánál célszerű a kiadvány tanulmányozása.

Irodalmi hivatkozások száma: 31
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.