Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ajánlási listák
Hippokratész vagy Taigetosz - etikai dilemmák az újszülöttsebészetben
dr. Pintér Sándor
Orv Hetil 1996;137(3):115-9.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Rozsos Erzsébet
A betegjogok megjelenésével módosult a gyógyító személyek, a betegek és a társadalom kapcsolata. Speciális területnek számít a súlyosan károsodott újszülöttek életben maradásának, életminőségének, életkilátásának megítélése az újszülöttkori sebészeti ellátásban. Ennek etikai vonatkozásai a gyógyító személyzetet és a szülőket állítja döntés elé. A magzati életben a terhesség megszakítása merül fel, a már megszületett újszülött esetén a kezelésről vagy a nem kezelésről, illetve a már megkezdett kezelés abbahagyásáról kell dönteni.
A szerző először áttekinti a téma elméleti vonatkozásait: 1. az élet értékének megítélése, 2. a szülői jog kérdésének áttekintése, 3. mi az újszülött legjobb érdeke? 4. a személyiség kérdése.
A szerző ismerteti a Baby Doe-dilemmaként elhíresült esetet. 1982-ben Indiana államban egy 31 éves anya harmadik terhességéből (két egészséges gyermeke volt már) egy fiú született oesophagusatresiával, tracheooesophagealis fistulával és Down-kórral (születési súly: 2722g). A szülők nem egyeztek bele a műtétbe. A beteg csak nyugtatót és fájdalomcsillapítót kapott, majd a 6. életnapon meghalt. Az eset hatalmas felháborodást keltett. A cikk további részében megtudhatjuk, hogy az illetékes bíróság hogyan döntött a védtelen újszülött érdekében.
A szerző a továbbiakban még egy esetet ismertet Angliából. 1980-ban Derby városában egy Down-kóros újszülött jött a világra. Leonard Arthur, egy tapasztalt gyermekgyógyász elfogadta a szülők döntését és erős fájdalomcsillapítókat adott az újszülöttnek, aki a 3. életnapon meghalt. Arthur doktort gyilkosság vádjával bíróság elé állították. Az egész ország figyelme erre a tárgyalásra irányult. Az orvost „bizonyos mértékben” gyilkosnak tekintették, de végül nem ítélték el.
Az Arthur-eset azóta az orvosi (és jogi) szakirodalom részévé vált.
Az esetek kapcsán a szerző arra keresi a választ, hogy milyen funkcionális és mentális képességeket kell értékelni az etikai döntések meghozatalánál. Külön foglalkozik a szülők tájékoztatásának fontosságával, a megfelelő döntés kialakításának technikájával.
Végül külön ismerteti a magyarországi gyermekgyógyászok véleményét a kérdéssel kapcsolatban.
A szerző a jelenlegi gyakorlat ismertetése után kitér a várható etikai problémákra az újszülöttsebészetben, ahol már nem a halálozás csökkentése, hanem a megmentett gyermek életminőségének javítása a cél.

KOMMENTÁR
A rendkívül szerteágazó ismeretanyagot átfogó tanulmány szerzője hasznos támpontokat adhat az újszülöttellátásban dolgozó orvosoknak, szülésznőknek, védőnőknek és ápolóknak.
A kiváló, köznapi ember számára is érthető közlemény a vallási, felekezeti szolgálatok számára is hasznos lehet.

Irodalmi hivatkozások száma: 17
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A visszautasítás művészete
Az orvosok gyakran konfrontálódnak az általuk kezelt beteggel, illetve azok családjával a kezelés kérdésében, különösen súlyos és terminális állapotú betegek esetén. A döntéshozatalt megkönnyítené az etikai és jogi képzés, és etikusok és etikai bizottságok széleskörű elterjedése.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.