Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ajánlási listák
Nővéretika az idősek ellátásánál
Dr. Jakab T, Dr. Blasszauer B
Batthyány- füzetek 1992;(4):23-5.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Rozsos Erzsébet
A szerzők az idősek ellátásának etikai kérdéseit tárgyalják az ápolói tevékenység szemszögéből. Hangsúlyozzák a megfelelő ápolóképzés fontosságát. Kiemelik az idős ember függetlenségének biztosítását az ellátás során. Fontosnak tartják, hogy az idős emberek részt vegyenek saját sorsukat érintő döntésekben, pl. mikor legyen az étkezési idő, milyen ruhát vegyenek fel.
A szerzők bemutatják az ápolói hivatás megbecsülését Norvégiában, ahol egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az állampolgárok leginkább a nővérekben bíznak. Felsorolják az ápolói gyakorlatban elhangzó sértő kifejezéseket és azok hatását az emberi méltóságra.
Helytelenítik, hogy az indokolatlan paternalista orvoslás és a társadalmi hasznosság kegyetlen utilitarista felfogása átterjed a nővéri munkára és magatartásra is.
A családok felbomlásával és a megváltozott életkörülmények miatt egyre több idős ember szorul gondozásra, ápolásra, amely csak akkor lehet teljes értékű, ha a velük foglalkozó emberek a legtisztább humanizmussal törődnek velük.
A szerzők kiemelik az ápolásetika oktatásának fontosságát, és üdvözlik azokat a hallgatókat, akik a Batthyány Strattman László Egészségügyi Szakközépiskolában elsőként tanultak ápolásetikai ismereteket Magyarországon.

KOMMENTÁR
Az idősek ellátásában tevékenykedő egészségügyi dolgozók fontos etikai kérdésekre kaphatnak választ. Számos felmerült etikai probléma továbbgondolására ad lehetőséget a 2. Magyarországi Ápolásetikai Konferencián elhangzott előadás.

Irodalmi hivatkozások száma: 0
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.