Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ápolói státusz - kiemelten a szociális szférában
Ötvenféle zavaró tényezőt jelöltek meg
Sasváriné Bojtor Anna
Ápolásügy 2002;15(4):10-2.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
Az ápolási szekemberek folyamatosan küzdenek, hogy elérjék az egészségügyi foglalkozások hierarchiáján belül a megfefelő szakmai helyzetet, státuszt. Az egészségügyi dolgozók 75%-át ápolók adják, akik jelentősen hozzájárulnak az egyének, családok gyógyulásához, vagy a betegségek megelőzéséhez. Ennek ellenére szakmai elismertségük nem tükröződik sem szakmán belül, sem a lakosság körében. Ezt reprezentálja az a nemzetközi vizsgálat, mely nemzetközi összehasonításban mutatja be az ápolás helyét. Míg orvosi, szakorvosi ellátottság tekintetében az első helyezettek között vagyunk, addig az ápolási szakemberek ellátottságának tekintetében csupán a 17. helyzést érjük el.

A vizsgálat célja az volt, hogy a szerző feltárja az ápolói státusz főbb ellntondásait, amelyek a munkahelyi megterhelés fő feszültség forrásai, továbbá a foglalkozási szerep teljesíthetősgéhez szükséges erőkifejtés mértékének vizsgálata. Értékelést kértek az ápoló munkával járó nehézségekről, melyet munkahelyi megterhelésnek minősítettek.
A vizsgálatban részvevők ápolói munkkörben dolgozó és főiskolai tanulmányokat mellete folytató ápolók voltak. A vizsgálati minte elemszáma 465 volt, ez a jelenleg főiskolai diplomás ápolóképzés levelező tagozatán tanulók közetl 30%-át jelenti.

A vizsgálat során nyert adatok elemzését variancia-analízissel végezték. A szerző a cikkben a munkhelyi terheléssel, munkahelyi elégedettséggel kapcsolatos vizsgálati eredményeket emelte ki. A megkérdezettek összesen ötven féle zavaró tényezőt jeleöltek meg, amelyek nemtartoznak az ápoló (szakápoló) tevékenységei közé és mégis el kell végezniük. Ezek mellett megjelenítettek egyéb olyan tényezőket is, mint pl. a betegápolásra, betegoktatásra, betegtájékoztatásra fordítható időhiányt is.

A szakági terület és munkahelyi terhelés kapcsolatát 12 szakterületen vizsgálták. A kapott adatok alapján legnagyobb mértékű terhelés mutatkozott a nefrológiai ellátás, intenziv ellátás, majd az onkológiai ellátás területén. A szociális és az otthoni szakápolás területén dolgozók munkahelyi terhelése bizonyult a legkisebbnek.

KOMMENTÁR
A szerző vizsgálata is bizonyítja azt a régóta ismert megállapítást, hogy azokon a munkaterületeken, ahol kicsi az ápolói szakma autonómiája, döntési szabadsága és nem utolsó sorban a felelősssége, ott növekszik a munkhelyi feszültség, ezzel együtt a munkahelyi megterhelés. Az otthoni szakápolás, az egészségügyi alapellátás, valamint a szociális ellátás területén dolgozók esetében az ápolási tevékenységre fordítható idő felhasználása optimálisabb, a munkaköri szabadság magasabb, nagyobb az ápoló autonómiája, döntési szabadsága, ezáltal a munkahelyi megterhelés mértéke jobb. Ezen ismeretek tudatos felhasználása indokolt az ápolásvezetők számára, hiszen ezen tényezők is hozzájárulnak az ápolók pályaelhagyásának, pályamódosításának alakulásához. Ez azt jelenti, hogy a veszélyeztett munkhelyeken tudatosan kell az ápolók ilyen irányú igényeit kielégíteni, énvédő-, kiégés elleni tanfolyamot, team megbeszélést kialakítani.

Irodalmi hivatkozások száma: 24
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.