Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Gátizomtorna a nők életminőségének javítására
Intim torna
Pallósné Kertai Borbála
Nővér Praxis 2002;5(8):39-41.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Simkó Katalin
Kriston Andrea testnevelő, 1986-ban a medencealapi izmok megerősítésére kidolgozott egy módszert, melynek neve intim torna. E módszer egy, az intim szféránkat érintő problémacsoportot ölel fel. Ide tartoznak a vizelet- és széklettartás zavarai, a különböző típusú inkontinenciák. Felmérések szerint a dolgozó nők 50 %-át érintik ezek az elváltozások. Egy 1999-ben készült hazai felmérés szerint 400 vizsgált nő közül a szült nők 71 %-a volt stessz inkontinens, míg a nem szültek 32 %-a.
Tapasztalatok szerint a legtöbben sehová sem fordulnak panaszaikkal, illetve csak az utolsó pillanatban, amikor már egészen súlyossá válnak a tünetek. A szerző a gát anatómiájának és funkciójának rövid ismertetése után a károsodások rizikótényezőit írja le.
A tünetek többnyire két lépcsőben jelennek meg:
I. lépcsős tünetsor: stresszinkontinencia, a vagina tónusának csökkenése, anális gyengeség, aranyér. Ha az I. lépcsős tünetsor kialakulását nem követi kezelés és a medencealapi izmok szabályos tréningje, megerősítése, akkor a tünetek tovább súlyosbodnak és megjelenhet a II. lépcsős tünetsor.
II.lépcsős tünetsor: urethrokele, cystokele vaginalis decensus uteri, prolapsus uteri, rectocele vaginalis, organikus libidóhiány, a kismedencei szervek süllyedése.
A gátizomtorna során feltérképezzük az izomzat egyes részeit, ezek működését különböző képzettársítások segítségével tudatosítjuk, és a feltérképezett izmokat megerősítve érjük el a fennálló tünetek, panaszok enyhülését, illetve megszűnését.
A tanfolyam tízórás. A torna ajánlható prevenció céljából: egészséges nőknek a megfelelő gátizomműúködés megtartására, megelőzésként, I.lépcsős tünetek előfordulása esetén, kismamáknak a szülésre való felkészítésben, a változó korra való felkészítésben, stb. Rehabilitáció céljából: a tünetsorok megszüntetésére irányuló nőgyógyászati, urológiai és proktológiai műtétek eredményének megtartására, szülés utáni gáti regeneráció elősegítésére,változó és időskori tünetek, panaszok enyhítésére, megszüntetésére.

KOMMENTÁR
A szerző olyan tornát mutat be, mely a női populáció jelentős részében alkalmazható lenne, speciális egészségvédő - életminőség javító, és helyreállító tréning gyanánt.

Irodalmi hivatkozások száma:
Ábrák száma:
Táblázatok száma:

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.