Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az ápolásban
Kecskeméti I, Solymosiné Csanádi E
Nővér Praxis 2002;5(8):21-3.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Balogh Zoltán
A laboratórium munkája során az emberi szervezetből származó anyag(minta) összetevőinek diagnosztikai célú minőségi és mennyiségi elemzését végzi azért, hogy megítéljékaz egyén egészségi állapotát, adatot szolgáltasson a diagnózis felállításához és az orvosi beavatkozáshoz. A minőség azt fejezi ki, hogy valamely termék, vagy szolgáltatás mennyire felel meg a célnak. A minőségbiztosítás egy olyan (ellenőrzési) rendszer, amely biztosítja, hogy a vizsgálatok végrehajtása megfelel a helyes laboratóriumi gyakorlat elvének és alkalmazza az "egyszer elvégezni, de jól" elvet, aminek meghatározó eleme a hiba megelőzés. A laboratórium vizsgálata akkor megfelelő a diagnózis céljaira, ha pontos és hiteles, ha független a vizsgálatot végző személytől, a vizsgálat módjától és idejétől, a leggyorsabb eredményt szolgáltat, és csak egyféleképpen értelmezhető. Akkor tekinthető megfelelőnek, ha az a legjoban tájékoztat a szervezet állapotáról.
A minőségbiztosítást elsőként a kórházi ellátás területei közül elsőként a laboratóriumokban vezették be. A laboratóriumi vizsgálatok minőségvizsgálata magába foglalja a mintavétel körülményeit, az úgynevezett praeananlitikai szakaszt is. A klinikai laboratóriumokban előforduló hibák 93%-a praeklinikai és postklinikai, csupán 7% analitikai eredetű. A mintvétel leggyakrabban vérvételt jelent, mely a nemzetközi irodalmi adatok szerint a praeanalitikai hibák 60-70%-át adják.
Praeanalitikai faktorok közül kiemelkedően fontos befolyásoló tényező: a vérvétel időpontja, a beteg állapota, a vérvételi eszköz kiválastása, a vérvételi technika alkalmazása, a minta azonosítása, tárolása és szállítása.

KOMMENTÁR
Tekintettel arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatok minőségbiztosítása magába foglalja a mintavétel körülményeit, az úgynevezett praeananlitikai szakaszt is, így fontos, hogy valamennyi mintavételt végző szakember (ápoló, asszisztens) az egészsigügyi ellátás összes területén pontosan ismerje a speciális szabályokat. Úgyancsak fontos a hibalehetőségek ismerete és megfelelő időben történő megelőzése, kivédése. Így az osztályokon, szakredelőben, alapellátásban dolgozó ápolási szakemeberek a helyesen kivitelezett vérvételi, vizeletvételi technikával, a minta megfelelő tárolásával és laboratóriumba juttatásával hozzájárulhatnak a korrekt diagnosztikus eredmények kialakításához és a hatékony kezelés megválasztásához. Ez az ápolóktól, asszisztensektől igen magas szakmai felkészültséget kíván, mely állandó tanulással és továbbképzéssel érhető el.

Irodalmi hivatkozások száma: 0
Ábrák száma: 0
Táblázatok száma: 5


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Minőségügyi rendszer kidolgozásának szempontjai a magyar egészségügyi intézményekben
A minőségügyi rendszerek kiépítésekor, fejlesztésekor a három modell - ISO, akkreditációs standardok, EFQM - egymással összhangba hozható, kiegészítik egymást, s elemeiket kombinálva lényeges minőségjavulás eredményező rendszer dolgozható ki az egészségügyi intézmények számára.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.