Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Alap- és szakápolás
Alapellátás-otthoni szakápolás- Általános ápolástan- Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana- Ápolás- Belgyógyászati szakápolástan- Bioetika-Ápolásetika- Gyermekgyógyászati szakápolástan- Neurológiai szakápolástan- Pszichiátriai szakápolástan- Sebészeti szakápolástan- Szülészet-nőgyógyászati szakápolástan

Ajánlási listák
Mumps a terhesség alatt
R David Miller, W David Hager, Prof. Dr. Machay T
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2002;4(2):85-7.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Simkó Katalin
A mumps vakcina bevezetése óta a terhesség alatt bekövetkező megbetegedések gyakorisága 0,8-10 /10000 értékre becsülik.
Szokványos lefolyását általában a terhesség sem módosítja. Gyermekágyas időszakban felléphet mastitis és thyrecoiditis, de nem gyakrabban, mint a nem terhes nők körében.
Összehasonlító vizsgálatok azt mutatják, hogy az első trimeszterben átvészelt mumps megnöveli a spontán vetélések arányát. A terhesség a fertőzést követő két héten belül szakad meg. A második vagy harmadik trimeszterben lezajló mumps nem fokozza a koraszülés kockázatát.
A megelőzését a hazai oltási rendben két oltás: 15 hónapos korban, 11 éves korban biztosítja.
Az újszülöttekre veszélytelen, elvétve azonban intenzív ellátásra szoruló pneumóniát okozhat, írja kommentárjában a magyar szerző.

KOMMENTÁR
Az anyai mumps egyetlen veszélye a vetélések emelkedő száma az első trimeszterben.
A szülés körül elszenvedett anyai mumps ritkán okoz újszülöttkori szövődményt, ezért a kérdéssel való foglalkozás a védőoltások alkalmazása óta nem jelentkezik olyan súllyal, mint korábban.

Irodalmi hivatkozások száma: 13
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.